Malaysia telah dilanda banjir yang paling teruk baru-baru ini. Akibatnya, banyak kereta telah terjejas. Pengeluar kereta terbesar Malaysia, Perodua baru-baru ini melaporkan lebih 11,000 kereta telah dihantar ke pusat servis mereka untuk dibaiki akibat kerosakan air. Membaiki kereta yang rosak akibat air adalah sangat mahal kerana ia melibatkan banyak bahagian mekanikal dan elektronik.Satu-satunya cara untuk menjimatkan wang adalah dengan mempunyai perlindungan banjir sebagai tambahan dengan insurans kereta anda. Perlindungan banjir adalah salah satu alat tambah yang paling penting apabila anda mendapatkan insurans kereta hari ini. Artikel kami sebelum ini, membincangkan tentang jenis perlindungan banjir dan faedah mempunyai perlindungan banjir. Anda boleh membaca artikel di sini.

Dalam artikel ini, kami akan membandingkan harga perlindungan banjir daripada beberapa syarikat insurans di Malaysia. Dalam melakukan perbandingan ini kita akan menggunakan Proton Persona SE-4 Speed ​​Automatic 2015. Pemandu kereta ini mendapat 55% NCD. Jumlah diinsuranskan sebanyak RM14,000 hingga RM14,100 digunakan dalam perbandingan di bawah.

Gambaran keseluruhan syarikat yang dibandingkan:

  • Insurans dan Takaful Etiqa Motor
  • Insurans Kereta AXA
  • Syarikat Takaful Malaysia
  • Berjaya Sompo Motor Insurance
  • Insurans Komprehensif Allianz Motor

Perbandingan 1: Insurans Motor Etiqa

Etiqa menawarkan 2 jenis tambahan perlindungan banjir, perlindungan banjir asas dan perlindungan banjir lanjutan. Pertama, mari kita lihat liputan asas banjir. Perlindungan ini berharga RM35 dan melindungi kereta anda daripada banjir, tanah runtuh dan ribut petir. Perlindungan ini adalah tambahan sebanyak 5.3% kepada sumbangan asas.

Perlindungan banjir lanjutan berharga RM70 dan memberikan perlindungan tambahan untuk kereta anda. Selain banjir, tanah runtuh dan ribut petir, liputan ini juga melindungi kereta anda daripada hujan lebat dan cuaca melampau, terutamanya di kawasan luar bandar. Perlindungan ini adalah tambahan sebanyak 10.7% kepada harga caruman asas.

Perbandingan 2: Insurans Kereta AXA

AXA menawarkan satu jenis perlindungan banjir murah dalam add-on mereka. Alat tambah ini akan melindungi kereta anda daripada kerosakan akibat banjir, tanah runtuh, ribut dan banyak lagi untuk jumlah insurans penuh kereta anda.

Add-on daripada AXA ini berharga RM30 sahaja dan merupakan tambahan sebanyak 3.7% kepada harga premium asas.

Perbandingan 3: Syarikat Takaful Malaysia

Takaful Malaysia menawarkan perlindungan banjir melalui tambahan yang dipanggil ‘special perils’. Add-on ini melindungi kereta anda daripada kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh bahaya semula jadi seperti banjir, ribut, tanah runtuh dan banyak lagi.

Add-on ini berharga RM70.50 dan merupakan tambahan sebanyak 8.9% kepada harga caruman asas.

Perbandingan 4: Berjaya Sompo

Berjaya Sompo menawarkan perlindungan banjir dalam polisi insurans motor mereka sebagai salah satu manfaat mereka yang dipanggil “special perils coverage”. Tidak perlu ada add-on untuk memastikan kereta anda dilindungi daripada banjir, ribut, tanah runtuh dan banyak lagi.

Perlindungan banjir yang Berjaya tawarkan melindungi sehingga RM10,000 sahaja atau 20% daripada jumlah diinsuranskan anda, bergantung pada nilai yang lebih rendah. Ini bermakna bahawa:

  • Jika jumlah diinsuranskan anda ialah RM10,000 maka Berjaya akan melindungi maksimum RM2,000 untuk kos pembaikan kereta anda.
  • Jika jumlah diinsuranskan anda ialah RM50,000 maka Berjaya akan melindungi maksimum RM10,000 untuk kos pembaikan kereta anda.
  • Jika jumlah insurans anda jika RM100,000 maka Berjaya akan melindungi maksimum RM10,000 untuk kos pembaikan kereta anda.
  • Jika kos membaiki kereta anda melebihi RM10,000, anda perlu membayar baki jumlah itu sendiri.

Perbandingan 5: Insurans Komprehensif Allianz Motor

Allianz menawarkan perlindungan banjir melalui alat tambah yang dipanggil “special perils”. Add-on ini meliputi kerugian atau kerosakan pada kereta anda yang disebabkan oleh banjir, ribut, tanah runtuh, tanah tenggelam dan banyak lagi.

Add-on ini berharga RM28 iaitu kira-kira tambahan sebanyak 3.4% kepada harga premium asas.

Gambaran Keseluruhan Perbandingan

Jadual menunjukkan perlindungan banjir murah yang ditawarkan oleh 5 syarikat. Jadual menunjukkan harga dan peratusan yang anda akan bayar sebagai tambahan kepada sumbangan asas. Dapat dilihat bahawa Berjaya Sompo tidak menawarkan kos tambahan untuk perlindungan banjir mereka. Allianz adalah yang paling murah hanya RM28 dengan tambahan 3.4% kepada sumbangan asas. Sebaliknya, perlindungan banjir lanjutan Etiqa adalah yang paling mahal iaitu RM70 iaitu tambahan sebanyak 10.7% kepada sumbangan asas.

Kesimpulan: Mana Yang Harus Dipilih?

Jika anda tidak mahu berbelanja tambahan untuk perlindungan banjir, maka anda harus mempertimbangkan Berjaya Sompo kerana tiada kos tambahan untuk perlindungan tersebut. Walau bagaimanapun, perlindungan ini sangat terhad. Ia melindungi hanya sehingga RM10,000 maksimum atau hanya 20% daripada jumlah diinsuranskan anda, bergantung pada mana yang lebih rendah.

Kami mencadangkan anda untuk membeli perlindungan banjir ini hanya jika jumlah insurans anda di bawah RM50,000. Jika jumlah diinsuranskan anda melebihi RM50,000, kami amat menasihatkan anda untuk tidak memilih Berjaya Sompo kerana kos pembaikan kereta anda mungkin tidak dilindungi sepenuhnya dan anda perlu membayar baki kos anda sendiri.

Jika anda inginkan perlindungan banjir yang terbaik, kami menasihatkan anda untuk memilih AXA kerana ia meliputi kos pembaikan sehingga jumlah penuh diinsuranskan kereta anda. Ini bermakna perlindungan banjir anda akan menawarkan tahap perlindungan yang sama seperti jumlah asas diinsuranskan anda. Selain itu, ia juga murah iaitu RM30 dan hanya 3.7% tambahan kepada harga caruman asas anda.