Baru-baru ini Malaysia dilanda banjir besar yang merosakkan kebanyakan kereta. Siapa yang membayar ganti rugi apabila kereta anda rosak akibat banjir? Jika anda mempunyai perlindungan banjir dalam insurans kereta anda sebagai add-on, maka anda selamat. Syarikat insurans membayar kos pembaikan. Jika anda tidak mempunyai perlindungan banjir sebagai add-on, maka anda perlu membaiki kereta anda dengan wang anda sendiri.

Apakah perlindungan banjir?

Perlindungan banjir ditawarkan oleh semua syarikat insurans kereta di Malaysia sebagai tambahan. Tambahan ini dipanggil “special perisl”. Add-on ini biasanya meliputi kos pembaikan kenderaan yang terjejas akibat bencana alam seperti banjir, tanah runtuh, ribut dan banyak lagi.

Sama seperti perlindungan cermin hadapan kereta, add-on “special perils” ini tidak disertakan dengan pelan insurans kereta anda. Anda perlu membeli add-on sebagai tambahan semasa memperbaharui insurans kereta anda.

Terdapat 2 jenis tambahan “special perils” add-on yang mana basic coverage dan extended coverage.

Syarikat insurans manakah yang menawarkan add-on ini?

Semua syarikat insurans kereta menawarkan add-on ini. Apa yang anda perlu lakukan ialah mencari “special perils” di bahagian add-on pada halaman web syarikat insurans anda. Kemudian, pilih add-on itu sebelum memperbaharui insurans kereta anda. Harga untuk add-on kemudiannya akan ditambah secara automatik kepada jumlah kos anda untuk insurans kereta.

Patutkah anda mendapatkan alat tambah ini?

Ya, anda dinasihatkan untuk mendapatkan add-on ini, terutamanya jika anda berada di Malaysia. Memandangkan hujan kerap turun di Malaysia, adalah selamat untuk kenderaan anda dilindungi oleh insurans daripada banjir dan tanah runtuh. Walaupun anda boleh mengandaikan bahawa kereta anda tidak mungkin terjejas akibat banjir dan tanah runtuh, adalah lebih baik untuk selamat daripada menyesal. Walaupun anda tidak tinggal di kawasan banjir, kereta anda boleh terjejas akibat banjir di pusat membeli-belah atau di lebuh raya. Kerosakan air bukanlah penyelesaian yang murah dan akan menelan kos yang tinggi terutamanya jika ia melibatkan bahagian mekanikal enjin. Membayar sejumlah kecil untuk add-on ini pasti berbaloi untuk mendapatkan perlindungan tambahan.

Selain itu, add-on ini juga melindungi kereta anda daripada ribut. Jika pokok tumbang di atas kereta anda akibat ribut, syarikat insurans akan menanggung ganti rugi. Ini merupakan perlindungan penting kerana terdapat banyak kejadian di Malaysia di mana pokok-pokok besar tumbang akibat ribut.

Kesimpulan: Perlindungan yang mana untuk dipilih?

Pilih basic coverage kerana banjir dan ribut kerap berlaku di Malaysia. Jika anda meletak kereta di kawasan yang boleh berlaku tanah runtuh ataupun jika anda ingin melindungi kereta anda sepenuhnya, pilih extended coverage. Kereta anda akan dilindungi daripada kebanyakan bencana alam. Walaupun taufan, puting beliung dan letusan gunung berapi tidak berlaku di Malaysia, add-on extended coverage ini masih meliputi kerosakan akibat tanah runtuh. Banjir selalunya berlaku apabila hujan berterusan. Apabila berlaku banjir, terdapat kemungkinan besar untuk tanah runtuh juga berlaku.

Banyak syarikat hanya menawarkan add-on ‘special perils’. Syarikat-syarikat ini tidak membezakan antara Basic coverage dan Extended coverage. Beberapa syarikat menawarkan Extended coverage untuk harga Basic coverage. Ini adalah tawaran yang bagus dan boleh menjadikan insurans keseluruhan lebih murah.