Pernahkah anda memandu kereta anda lebih rendah semasa pandemik COVID-19 ini? Adakah anda ingin tahu bagaimana anda boleh menjimatkan wang untuk insurans kereta? Jika ya, kami ada berita baik untuk anda.
Etiqa Takaful dan Etiqa Insurance kini menyediakan sehingga 30% rebat tunai untuk pemandu yang tidak kerap memandu kereta mereka.

Apakah Rebat Ini ?

Baru-baru ini, Etiqa telah memperkenalkan tambahan insurans motor dan takaful berasaskan penggunaan keretanya ‘Drive Less Save More’, yang memberikan pemandu Malaysia rebat tunai sehingga 30% berdasarkan perbatuan kereta anda. Add-on ini adalah pilihan dan percuma sepenuhnya. Dengan add-on ini, rebat diberikan pada bila-bila masa anda menyerahkan tuntutan dengan minimum 10 hari antara setiap penyerahan.

Bagaimana Saya Mendapat Rebat Ini?

Add-on ‘Drive Less Save More’ tersedia untuk semua pelanggan yang membeli atau memperbaharui pelan insurans motor atau takaful mereka. Untuk layak menerima rebat, anda hanya perlu memuat naik gambar nombor plat kenderaan anda dan gambar odometer kereta anda melalui aplikasi mudah alih Etiqa Smile.

Sepanjang tempoh dasar, anda perlu memuat naik imej bacaan odometer anda sekerap yang anda mahu, dengan sekurang-kurangnya 10 hari antara muat naik untuk mendapatkan rebat anda. Imej yang anda serahkan akan digunakan untuk menentukan perbatuan yang didorong dan akan digunakan untuk mengira jumlah rebat anda.

Faktor utama yang menentukan jumlah tuntutan adalah seperti berikut:

a) Tarikh pengaktifan:
Pengaktifan pertama dengan penyerahan pertama bacaan odometer dan nombor plat kereta adalah satu kemestian.

b) Perbatuan:
Ini merujuk kepada jarak yang anda pandu antara setiap muat naik odometer berikutnya. Lebih kurang kilometer dipandu, lebih banyak rebat yang anda dapat.

Semuanya bergantung pada tingkah laku pemanduan anda. Lebih kurang anda memandu, lebih banyak rebat yang akan anda nikmati. Selagi anda memandu sejauh 14km sehari, dan berakhir dengan hanya 5000km atau kurang dalam setahun, anda akan menikmati rebat tunai sehingga 30% dalam setahun.

Contoh Senario

Senario 1 (muat naik gambar odometer setahun sekali):

  • serahkan satu gambar untuk memulakan (memulakan bacaan odometer) pada permulaan rancangan
  • serahkan satu gambar untuk tamat (untuk menuntut rebat) pada penghujung pelan, selepas 360 hari

Senario 2 (muat naik gambar odometer setiap 10 hari):

  • serahkan satu gambar untuk memulakan (memulakan bacaan odometer) pada permulaan rancangan
  • serahkan gambar setiap 10 hari untuk menuntut rebat sepanjang tempoh pelan

Bilakah Saya Akan Menerima Tuntutan?

Rebat tunai ini akan dibayar dalam masa 7 hari bekerja ke nombor akaun anda sendiri daripada setiap penyerahan tuntutan. Semua rebat tunai dikira setiap hari dan rebat ditunjukkan dalam peratusan. Ia juga berdasarkan premium asas anda (tidak termasuk NCD) seperti jadual di bawah:

Tier
Kilometer Range Per Day
Daily Rebate Percentage
Annual Rebate
1
0-14
0.082%
30%
2
15-28
0.055%
20%
3
29-42
0.027%
10%

Kesimpulan

Jika anda tidak kerap menggunakan kereta anda, anda pasti perlu memohon add-on ‘Drive Less Save More’ daripada mana-mana pelan Etiqa Takaful atau Insurans untuk mendapatkan rebat. Ini adalah peluang terbaik untuk menjimatkan wang anda terutamanya semasa pandemik Covid-19. Kami menggalakkan anda untuk memohon add-on sekarang untuk mula menyimpan sehingga 30% untuk insurans kereta atau takaful.

Soalan Lazim

Bagaimanakah saya menuntut rebat?

Anda perlu memasang apl mudah alih Etiqa Smile dan memuat naik gambar odometer anda. Anda memerlukan satu gambar untuk mengaktifkan tempoh rebat dan satu gambar untuk tamat. Rebat dikira berdasarkan kilometer antara dua gambar.

Adakah saya perlu membuat gambar setiap 10 hari untuk mendapatkan diskaun maksimum?

Tidak. Apl akan mengira diskaun berdasarkan masa dan kilometer yang dipandu antara dua muat naik.

Bagaimana saya boleh mendapatkan rebat 30%?

Selagi anda memandu kurang daripada 14km sehari secara purata anda akan mendapat diskaun 30% untuk tempoh tersebut.

Sebagai contoh:

20 hari antara muat naik pertama ke muat naik seterusnya: Anda perlu memandu kurang daripada 280km untuk mendapatkan diskaun penuh 30%.
30 hari antara muat naik pertama ke muat naik seterusnya: Anda tidak boleh memandu lebih daripada 420km.

Bilakah saya boleh mendapat rebat tunai?

Rebat tunai dibayar dalam masa 7 hari bekerja selepas setiap muat naik kedua.

Di manakah rebat tunai dibayar?

Rebat tunai dibayar ke akaun pemegang sijil.