Adakah anda merancang untuk melancong semasa Covid-19? Dengan sempadan Malaysia kini dibuka, anda mesti merancang perjalanan impian anda.

Pada masa kini, anda boleh mendapat Covid pada bila-bila masa dan di mana sahaja, yang boleh merosakkan percutian impian anda dan menelan belanja yang banyak. Adalah penting untuk bersedia untuk sebarang ketidakpastian untuk dijangkiti Covid-19 walaupun sebelum percutian anda bermula atau semasa percutian anda. Itulah sebabnya kami telah menghasilkan 3 Perkara Mesti Buat untuk melindungi percutian anda daripada Covid-19 yang mungkin menamatkan perjalanan anda.

Semak syarikat insurans perjalanan yang terbaik untuk pengembara bujang pada 2022 di sini.

3 Perkara Wajib Dilakukan Untuk Perjalanan Anda Semasa Covid-19

Mesti BUAT #1: Semak syarat kemasukan untuk destinasi anda

Malah sebelum anda memulakan penerbangan anda, anda perlu memastikan bahawa anda menyediakan dan memenuhi keperluan ujian dan vaksinasi Covid-19. Syarikat penerbangan akan menyemak sama ada anda memenuhi keperluan sebelum anda boleh menaiki pesawat untuk percutian anda. Jika anda tidak memenuhi syarat atau ujian positif sebelum penerbangan anda, anda perlu membatalkan percutian anda.

Mesti BUAT #2: Beli insurans perjalanan

Apa yang berlaku jika anda positif ujian sejurus sebelum penerbangan anda? Syarikat penerbangan akan menolak untuk membenarkan anda memulakan perjalanan anda dan anda perlu membatalkan atau menjadualkan semula percutian anda. Ini boleh jadi mahal. Insurans perjalanan akan membayar pembatalan atau penjadualan penerbangan anda. Ini hanyalah satu daripada banyak faedah yang disediakan oleh insurans perjalanan. Semasa perjalanan anda, insurans perjalanan juga akan membayar bil perubatan anda apabila anda mempunyai Covid di luar negara.

Mesti BUAT #3: Bandingkan insurans perjalanan

Malaysia mempunyai lebih daripada 10 syarikat yang menjual pakej insurans perjalanan. Mana satu yang terbaik? Mana satu yang paling murah? iBanding telah melancarkan perkhidmatan baharu untuk membantu anda membandingkan dan menjimatkan lebih daripada 25% pada insurans perjalanan. Ia percuma dan tiada kewajipan untuk membeli. Klik di bawah untuk mula membandingkan sekarang!