Pernahkah anda terfikir apakah perbezaan antara Takaful dan Insurans? Dalam artikel ini, kami akan membanding dan menjelaskan perbezaan antara Takaful Motor dan Insurans Konvensional. Untuk menjadikan perbandingan kami lebih realistik, kami akan menggunakan produk Etiqa untuk membandingkan. Etiqa menawarkan kedua-duanya Takaful Motor dan Insurans Motor.

Pelan Etiqa Motor Takaful (Takaful) dan Etiqa Motor Insurance (Konvensional) adalah antara dua polisi insurans kenderaan terbaik yang terdapat di pasaran untuk semua pengguna jalan raya Malaysia. Kedua-duanya merupakan pelan perlindungan motor komprehensif yang merangkumi kerugian, kecurian dan juga kerosakan pada kereta. Yang paling istimewa ialah pelanggan  mendapat rebat 10% tambahan selain rebat NCD mereka apabila mereka memperbaharui kedua-dua polisi tersebut atas talian. Jadi, yang manakah harus anda pilih? Biarkan kami membantu anda memahami supaya anda dapat membuat keputusan mengenai polisi mana yang lebih sesuai untuk keperluan anda.

Persamaan antara Takaful Motor dan Insurans Motor

Jelas bahawa pelan Takaful dan Konvensional dibentuk untuk memenuhi keperluan yang berbeza kepada pelanggan. Walau bagaimanapun, kami ingin mengetengahkan persamaan antara kedua-dua pelan tersebut. Sebahagian daripada persamaan yang kami kenalpasti ialah kedua-duanya :

 • Insurans motor komprehensif
 • Pelan untuk perlindungan kehilangan, kecurian atau kerosakan
 • Rebat tambahan10% selain NCD anda untuk pembaharuan dalam talian
 • Dapatkan ganti rugi dengan nilai yang anda setuju
 • Semua pemandu yang dibenarkan dilindungi secara automatik
 • Talian hotline kecemasan 24/7
 • Bantuan di tepi jalan 24 jam
 • Perlindungan kecederaan badan dan kematian pihak ketiga
 • Perlindungan kerugian atau kerosakan harta benda pihak ketiga
 • Perlindungan untuk kehilangan atau kerosakan kenderaan disebabkan oleh kebakaran tidak sengaja, kecurian atau kemalangan
 • Pelan Ansuran Faedah 0% untuk Pemegang Kad Kredit Maybank

Perbezaan Antara Takaful Motor dan Insurans

Sekarang setelah anda mengetahui persamaan antara kedua-dua pelan tersebut, izinkan kami tunjukkan beberapa perbezaan di antara kedua-dua pelan ini supaya anda dapat memahaminya dengan lebih baik. Terdapat tujuh perbezaan ketara yang boleh membantu anda menentukan pelan mana yang lebih sesuai untuk keperluan anda.

Ciri Utama Takaful Motor

 • Pelan patuh Syariah 

  Pelan Takaful ialah pelan insurans patuh Syariah manakala pelan insurans konvensional tidak. Ini adalah perbezaan yang signifikan bagi pelanggan muslim di Malaysia. Besar kemungkinan mereka akan memilih pelan patuh Syariah seperti yang disarankan oleh ajaran agama mereka.

 • Pengembalian wang tunai apabila tiada tuntutan dibuat 

  Pelan Takaful menawarkan pulangan tunai untuk sifar tuntutan pada akhir tahun polisi sedangkan pelan konvensional tidak. Oleh itu, pemandu yang yakin bahawa dia sentiasa mengutamakan keselamatan dan memandu dengan berhati-hati mungkin sesuai memilih pelan ini untuk mendapatkan wang tunai tambahan.

 • Bantuan kereta sewa sekiranya berlaku kemalangan 

  Pelan Takaful menawarkan bantuan kereta sewa sekiranya berlaku kemalangan dan perkhidmatan penggantian tayar, bateri dan banyak lagi. Ini mungkin berguna untuk pelanggan yang perlu melakukan perjalanan dengan kenderaan untuk bekerja setiap hari. Oleh itu, pengangkutan adalah keperluan penting kepada mereka.

Ciri-ciri Utama Insurans Konvensional

 • Perkhidmatan menunda kereta secara percuma sehingga 200km 

  Pelan Konvensional menyediakan bantuan menunda kereta secara percuma sehingga 200km. Ini adalah manfaat yang tidak ditawarkan dalam pelan Takaful. Manfaat ini mungkin berguna bagi pemandu yang sering memandu berseorangan dan memerlukan bantuan sekiranya berlaku kecemasan.

 • Kelulusan Tuntutan Cepat dalam masa 30 minit 

  Pelan Konvensional menawarkan kelulusan pantas untuk jumlah tuntutan sehingga RM5000. Pelan takaful tidak. Kami yakin manfaat ini pasti berguna untuk pemandu yang sibuk dan sentiasa dalam perjalanan, kerana mereka mungkin tidak dapat  menunggu lebih lama daripada 30 minit untuk medapatkan kelulusan tuntutan

 • Dapatkan bayaran balik tunai 30% sekiranya anda kurang memandu 

  Pelan Konvensional memberi bayaran balik tunai sehingga 30% kepada pelanggan untuk penggunaan kereta atau perlananan yang rendah. Kami percaya, ini dapat membantu pelanggan yang jarang menggunakan kereta untuk menerima pulangan wang yang lumayan dalam jangka masa panjang.

Takaful vs Konvensional: Mana yang lebih baik?

Kesimpulannya, pelan motor Takaful adalah pilihan bagi orang yang inginkan pelan patuh Syariah manakala yang lain bolehlah  memilih pelan insurans motor Konvensional sekiranya pelan tidak patuh Syariah tak menjadi hal kepada mereka.

Selain itu, Takaful memberikan pulangan tunai, apabila anda tidak membuat tuntutan kemalangan sehingga akhir tahun polisi. Walau bagaimanapun, pelan Konvensional tidak mempunyai faedah ini. Berita baiknya ialah, jika anda tidak banyak memandu, pelan Konvensional akan memberi anda pulangan wang tunai sehingga 30% manakala pelan Takaful tidak mempunyai faedah ini. Pengembalian wang tunai 30% adalah suatu keuntungan besar terutama untuk orang-orang yang mempunyai kereta simpanan di rumah yang tidak kerap dipandu.

Disamping itu, pelan Konvensional juga menyediakan perkhidmatan menunda kereta kepada pelanggan secara percuma sehingga 200km dan kelulusan tuntutan lebih pantas. Sekiranya anda adalah seseorang yang sentiasa sibuk dengan pekerjaan, maka pelan ini sangat sesuai untuk anda kerana tuntutan anda akan diluluskan dalam masa 30 minit dan anda tidak perlu risau mengenai membayar tambahan untuk perkhidmatan tunda kereta.

Sebaliknya, pelan Takaful menyediakan anda dengan kereta ganti segera dan juga menyediakan perkhidmatan penggantian tayar dan bateri untuk kenderaan pelanggan mereka. Ini penting terutamanya bagi orang yang memandu kereta untuk ke tempat kerja setiap hari dan tidak dapat melakukannya sendiri atau perlu menunggu lama sehingga kereta diperbaiki kerana mereka tidak mempunyai kereta ganti di rumah.

Kami harap kesemua maklumat yang dibincangkan ini dapat membuka minda anda, untuk membuat keputusan yang lebih bijak. Kami percaya faktor-faktor yang dibincangkan di atas, membantu anda memenuhi keperluan anda sewaktu membuat pilihan antara Takaful atau pelan konvensional.

Perbezaan Utama: Pelan Takaful dan Konvensional

Pelan Takaful adalah untuk orang yang:

 • mahukan pelan patuh Syariah
 • mahukan tuntutan wang tunai untuk pemanduan yang selamat
 • memerlukan kereta ganti selepas kemalangan

 

Pelan Konvensional adalah untuk orang yang:

 • memandu kurang atau memiliki kereta kedua yang tidak kerap digunakan
 • memandu perjalanan jarak jauh
 • mahukan proses tuntutan yang cepat

JIMAT APABILA PERBAHARUI ATAS TALIAN

Motor Takaful

Untuk masa yang terhad dapatkan peluang untuk memenangi kereta baru, apabila anda memperbaharui dengan Etiqa

Motor Insurance

Untuk masa yang terhad dapatkan peluang untuk memenangi kereta baru, apabila anda memperbaharui dengan Etiqa