Baru-baru ini, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengumumkan bahawa semua pemandu diberi masa sehingga 30hb September 2021 untuk perbaharui lesen mereka, dan tidak akan ada lagi sebarang lanjutan kepada pengecualian pembaharuan cukai jalan telah diberikan sebelum ini.

Tidak beberapa lama dahulu, JPJ membenarkan pengguna jalan raya memandu tanpa cukai jalan kerana berlakunya wabak COVID 19.  Satu-satunya syarat yang dikenakan ialah pengguna jalan raya perlu mempunyai bukti insurans yang sah iaitu salinan perlindungan nota e. Namun, seperti yang diumumkan oleh JPJ, pengecualian pembaharuan cukai jalan ini tidak lagi berlaku sah mulai 30 September 2021 dan seterusnya.

Lesen Memandu Kompeten (LMK), Lesen Kenderaan Bermotor (LKM atau cukai jalan), Lesen Memandu Barang (GDL), dan Kenderaan Perkhidmatan Awam (PSV) adalah antara lesen yang perlu diperbaharui oleh pengguna jalan raya Malaysia pada 30 September 2021.

JPJ mengesyorkan pengguna jalan raya perbaharui lesen mereka secara dalam talian menggunakan portal MySikap JPJ atau MyEG. Namun, anda juga mempunyai pilihan untuk perbaharui lesen di kaunter Pos Malaysia dengan menjadualkan janji temu. JPJ mengumumkan bahawa kurier nasional Pos Malaysia akan mengendalikan transaksi JPJ mulai dari 9 Ogos 2021 kerana mereka mempunyai lebih daripada 650 cawangan di seluruh negara.

Pembaharuan Cukai Jalan di Pos Malaysia

Pelanggan yang ingin perbaharui lesen mereka di Pos Malaysia wajib menjadualkan janji temu dalam talian melalui Outlet Finder di lamanweb rasmi Pos Malaysia atau aplikasi mobile Pos Malaysia bermula 8 Ogos 2021 dengan memasukkan butiran mereka seperti di bawah:

(pilih Negeri> Cawangan Pos Malaysia> klik pada pautan yang disediakan)

Selain itu, Pos Malaysia juga menyatakan bahawa semua pengguna jalan raya hanya dibenarkan menempah satu (1) slot janji temu setiap hari dan melakukan maksimum tiga (3) transaksi setiap janji temu.

Pernyataan penuh dari Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) mengenai pembaharuan cukai jalan adalah seperti di bawah: