Semakin ramai pengguna Malaysia yang kini memilih untuk membeli secara online (atau di talian). Manakan tidak, ia lebih mudah daripada perlu keluar, sama ada naik bas, taxi atau MRT, atau memandu kenderaan sendiri, tersangkut dalam jam dan buang masa cari tempat letak kereta yang berhampiran.

Di zaman ini, segala macam barangan boleh didapati di talian, termasuklak cukai jalan dan insurans kenderaan. Jika anda ingin tahu bagaimana hendak membeli atau memperbaharui insurans kereta anda di talian dengan mudah dan murah, sila baca artikel ini.

Jika anda ingin ketahui bagaimana cara untuk perbaharui cukai jalan, ini panduan yang mudah untuk diikuti.

renew cukai jalan

Panduan perbaharui cukai jalan di talian

1. Layari laman sesawang Myeg di: https://www.myeg.com.my

Untuk membeli cukai jalan, anda perlu terlebih dahulu mendaftarkan akaun anda. Mudah sahaja caranya.

*Penting: Untuk meneruskan proses seterusnya bagi memperbaharui/ membeli cukai jalan, anda perlu memiliki insurans kenderaan yang sah. Jadi pastikan yang anda sudah pun memperbaharui insurans anda terlebih dahulu.

 

2. Pilih JPJ – Jabatan Pengangkutan Jalan

Pilih JPJ – Jabatan Pengangkutan Jalan

 

3. Pilih Baharui Cukai Jalan

Pilih Baharui Cukai Jalan

 

4. Isikan maklumat

Masukkan maklumat pemilik dan kenderaan.

Jika anda tidak ingin mendapatkan promosi pasaran daripada Myeg, kami nasihatkan agar anda biarkan petak kecil di bawah (I agree to receive calls from MyEG Services for other related products) tidak bertanda.

 

Masukkan maklumat pemilik dan kenderaan

 

5. Pilih cara pungutan

Anda boleh pilih untuk pungut sendiri cukai jalan yang telah siap atau anda boleh pilih supaya ianya dihantar ke alamat anda. Malangnya, untuk pungutan sendiri, ianya hanya boleh dibuat di Myeg cawangan Bandar Utama.

 

6. Maklumat penghantaran

memperbaharui cukai jalan di talian

 

7. Bayaran penghantaran

memperbaharui cukai jalan di talian

 

8. Bayaran

Akhirnya, anda boleh membuat bayaran di talian melalui kad kredit atau pindahan bank. Bayaran termasuk untuk cukai jalan itu sendiri, yuran perkhidmatan dan yuran penghantaran.

Anda akan menerima resit e-Perkhidmatan setelah transaksi pembayaran anda berjaya. Anda dinasihatkan agar mencetak dan menyimpan resit ini untuk rujukan.

Keseluruhan prosesnya agak ringkas. Walau bagaimanapun, kami ketemui satu kerumitan ketika memperbaharui cukai jalan kami di mana sistem memberitahu bahawa kami tidak memiliki insurans yang sah walhal kami telah pun memperbaharui insurans kami sejam sebelum itu.

Jadi nasihat kami, jika anda melalui kerumitan yang sama, tunggu beberapa jam atau cuba lagi keesokan hari. Jika anda mempunyai masalah dengan proses ini, anda boleh menghubungi perkhidmatan pelanggan Myeg di nombor telefon 03-7801 8888. Walau bagaimanapun mereka hanya beroperasi dari Isnin ke Jumaat antara jam 9.00 pagi ke 6.00 petang. Jadi untuk kesenangan anda, jangan tunggu hingga saat terakhir untuk renew cukai jalan dan insurans ya!

 

Maklumat lain yang berguna

Myeg juga menawarkan perkhidmatan pembaharuan insurans kenderaan di talian Kedua-duanya boleh dilakukan di portal yang sama menjadikannya lebih mudah bagi pelanggan. Akan tetapi, pengguna perlu ingat bahawa Myeg adalah ejen berdaftar yang sah jadi tiada diskaun 10% diterima jika memberi insurans melalui Myeg.
Untuk mengetahui tentang kelebihan dan kelemahan pembelian insurans melalui Myeg di talian, rujuk panduan yang komprehensif ini di ibanding.my.