Sering kali kita mendengar kisah rakyat Malaysia yang terlantar di hospital di luar negara sambil menunggu ehsan orang ramai di tanahair kerana tiadanya perlindungan perjalanan. Akan tetapi masih ramai yang tidak mengambil berat tentang kepentingan dan keperluan perlindungan ini.

Menurut kajian yang dilakukan di talian oleh syarikat insuras am Tune Protect baru-baru ini, walaupun 80% rakyat Malaysia yang memahami kepentingan perlindungan tersebut, malangnya hanya 34.8% yang membelinya untuk perlindungan diri.

Masih tidak menjadi pengajaran

Kita telah pun membaca beberapa kes yang menular di akhbar dan juga di internet, tetapi apakah iktibar yang diperolehi?

Kes 1: Pada bulan Julai 2016, Mohamad Sahar Mohd Noor yang mengunjung ke kota London untuk menyaksikan graduasi anak perempuannya. Malangnya beliau diserang strok sebaik sahaja tiba di sana. Kerana tiadanya insurans perjalanan menyulitkan keadaan. Beliau terlantar di hospital Charing Cross selama sebulan dengan kos rawatan mencecah RM250,000.

Kes 2: Pada bulan Julai 2017, seorang pensyarah UUM, Md Zahir Mat Cha pula diwadkan di hospital St Vincent di Sydney, Australia yang koma setelah diserang strok. Kos pembedahan, rawatan dan membawa pulang Encik Md Zahir dianggarkan melebihi RM285,000.

Untuk membaca artikel selanjutnya dan memahami perlindungan yang diberikan oleh insurans perjalanan, klik sini.