Adakah anda sering bimbang menjadi mangsa penipuan takaful? Mencari ejen takaful yang baik, terutamanya yang boleh dipercayai bukanlah satu tugas yang mudah. Antara beberapa jenis penipuan takaful yang berlaku di Malaysia, ejen palsu adalah yang paling berleluasa. Penipuan ini biasanya berlaku apabila pelanggan ditipu untuk membeli polisi takaful palsu daripada individu yang mengaku dirinya ejen takaful. Contoh lain ialah perbuatan ejen takaful menyimpan wang yang dibayar oleh pemegang polisi untuk kegunaan diri sendiri dan tidak diserahkan kepada syarikat takaful.

Inilah sebabnya mengapa, ia amat penting untuk anda mempunyai ejen takaful yang baik, yang boleh anda percayai, sebelum anda mula melabur dalam takaful. Izinkan kami memberitahu anda bagaimana anda dapat membezakan ejen takaful yang berpengalaman daripada  ejen takaful yang tidak berpengalaman.

Ejen Takaful Yang Berpengalaman & Boleh Dipercayai

 1. Mempunyai rekod penjualan dan perkhidmatan takaful bertahun-tahun lamanya.
  Anda boleh kenalpasti ejen takaful berpengalaman jika dia mempunyai rekod menjual dan memberi perkhidmatan takaful untuk bertahun-tahun lamanya. Ejen seperti ini mempunyai pengalaman menjual pelbagai jenis takaful untuk pelbagai syarikat takaful. Mereka sangat mahir dan berpengetahuan luas mengenai produk yang mereka jual.
 1. Berkhidmat sebagai ejen sepenuh masa.
  Individu yang bekerja sebagai ejen takaful sepenuh masa biasanya lebih berpengalaman kerana mereka fokus sepenuhnya pada satu pekerjaan. Ini juga bermaksud bahawa mereka menghabiskan lebih banyak masa berurusan dengan perkara yang berkaitan takaful dan berusaha untuk mempelajari dan memahami sepenuhnya bidang yang mereka ceburi.
 1. Menghabiskan banyak masa bercakap dengan pelanggan mereka bagi memahami keperluan pelanggan dengan lebih baik.
  Ejen yang berpengalaman akan memastikan mereka meluangkan lebih banyak masa untuk bercakap dengan pelanggan mereka untuk memahami keperluan mereka dengan lebih baik. Ini akan memastikan bahawa pelanggan mereka mendapat tawaran pelan takaful yang terbaik dari segi kemampuan dan keperluan mereka.
 1. Hanya menjual takaful yang benar-benar diperlukan oleh pelanggan
  Ejen yang dipercayai hanya akan menjual kepada pelanggan mereka, pelan takaful yang diperlukan oleh pelanggan. Ejen ini tidak akan memujuk pelanggan membeli sebarang pelan takaful yang tidak diperlukan.

Ejen Takaful Yang Tidak Berpengalaman & Tidak Jujur

 1. Hanya berpengalaman selama beberapa tahun dalam menjual dan membuat servis takaful
  Ejen takaful yang tidak berpengalaman biasanya adalah seorang yang baru sahaja menyelesaikan latihan ejen takaful atau hanya mempunyai beberapa tahun pengalaman dalam membantu pelanggan membuat tuntutan takaful. Ejen ini biasanya tidak begitu arif mengenai produk dan perkhidmatan yang mereka tawarkan.
 1. Menjual takaful secara sambilan hanya untuk mendapatkan wang tambahan
  Individu yang bekerja sebagai ejen takaful sambilan sering menceburi pekerjaan ini hanya untuk menambahkan punca pendapatan mereka. Ejen jenis ini biasanya tidak berminat untuk menjaga kebajikan pelanggan mereka. Mereka menceburi bidang takaful semata-mata untuk memperolehi pendapatan tambahan.
 1. Tidak berbual dengan pelanggan untuk memahami keperluan mereka
  Ejen takaful yang tidak berpengalaman tidak akan mengemukakan sebarang pertanyaan atau meluangkan masa untuk bercakap dengan mereka pelanggan supaya memahami keperluan mereka. Kurangnya komunikasi antara kedua-dua pihak ini mungkin menjadi antara penyebab mengapa ejen menjual pelan takaful yang tidak bermanfaat kepada pelanggan mereka.
 1. Berusaha untuk menjual banyak produk takaful yang mahal
  Ejen yang tidak jujur ​​akan cuba menjual sebanyak mungkin produk takaful yang mahal. Mereka akan memujuk pelanggan mereka membeli pelan takaful mahal, yang tidak diperlukan oleh pelanggan. Ejen takaful seperti ini mengutamakan keuntungan peribadi kerana penjualan produk tersebut  menawarkan komisen yang lebih tinggi kepada mereka.

Inilah sebab mengapa ia sangat penting untuk memilih ejen takaful yang betul, yang anda boleh percayai. Kami di iBanding bantu menghubungkan anda dengan ejen takaful yang paling dipercayai di Malaysia. Kami adalah platform penilaian dan penarafan, sama seperti Trivago dan Booking.com. Seperti membandingkan hotel, kini anda boleh mencari dan membandingkan antara beratus-ratus ejen takaful melalui patform iBanding yang kami sediakan.

Berikut adalah sebilangan ejen yang paling dipercayai disertakan dengan perincian penilaian dan penarafan kami:

Ejen takaful yang tersenarai dan berdaftar dengan kami memiliki pengalaman bertahun-tahun dalam memberi nasihat terbaik dan dapat membantu anda menjimatkan wang. Beribu-ribu rakyat Malaysia telah memberi ulasan mengenai pengalaman mereka berurusan dengan ejen berdaftar ini. Kami yakin anda dapat mencari ejen yang tepat untuk keperluan anda disini.

Mencari ejen takaful yang berpengalaman dan dipercayai tidak pernah semudah ini. Carilah untuk diri anda, seorang ejen takaful yang anda boleh percayai menerusi platform iBanding! Sebagai bonus, anda akan menerima pulangan tunai sehingga RM100 apabila anda membeli takaful melalui ejen yang tersenarai berdaftar dengan iBanding.

Ingin mengetahui lebih lanjut? Lihat video ini dan tahui cara kami boleh membantu anda memilih ejen insurans yang dipercayai.

Carilah Untuk Diri Anda, Seorang Ejen Yang Boleh Anda Percayai!