Adakah anda merancang percutian seterusnya ke China? Jika ya, kami ada berita baik untuk anda. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda insurans perjalanan terbaik untuk dibeli sebelum anda pergi ke China. Seperti yang sedia maklum sejak 1 April tahun ini, Malaysia telah beralih kepada fasa endemik Covid-19. Semua sekatan perjalanan kini ditarik balik dan anda mempunyai kebebasan untuk pergi bercuti bersama keluarga anda. Ini adalah berita baik untuk rakyat Malaysia terutamanya sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang tidak berkesudahan berkuat kuasa sepanjang 2 tahun lepas. Mari lihat beberapa insurans perjalanan terbaik untuk melindungi perjalanan anda ke China.

Apakah keperluan perjalanan Covid ke China?

1. Versi elektronik bagi dua (2) ujian RT-PCR negatif dengan sijil ujian asid nukleik dengan kod QR yang boleh disahkan:

-dalam tempoh 48 jam sebelum tarikh berlepas
-dalam tempoh 24 jam sebelum tarikh berlepas

2. Versi elektronik jadual perjalanan penerbangan ke China

3. Bukti vaksinasi (jika ada)

4. Halaman maklumat dokumen perjalanan antarabangsa yang sah

Adakah Saya Memerlukan Insurans Perjalanan Untuk Melawat China?

Ya dan tidak. Tidak seperti Singapura, di mana anda perlu mempunyai insurans perjalanan yang menampung perbelanjaan perubatan jika anda jatuh sakit, China tidak memerlukan anda mempunyai insurans perjalanan.

Walau bagaimanapun, kami amat mengesyorkan anda untuk membeli insurans perjalanan untuk melindungi anda daripada perbelanjaan yang tidak dijangka akibat Covid-19. Berikut adalah beberapa sebab tambahan mengapa anda memerlukan insurans perjalanan terutamanya semasa pandemik ini.

 1.  Liputan Covid-19
  Walaupun anda telah diberi vaksin sepenuhnya, terdapat peluang yang sangat tinggi untuk anda jatuh sakit akibat Covid-19 hari ini. Anda akan memerlukan rawatan hospital jika gejala anda menjadi teruk. Jika anda tidak memerlukan penjagaan hospital, anda akan dikehendaki untuk kuarantin. Ini akan menyebabkan anda memerlukan lebih banyak wang terutamanya apabila anda melanjutkan penginapan anda di hotel semasa tempoh kuarantin anda.
 2. Risiko Pembatalan
  Anda akan terpaksa membatalkan perjalanan anda dalam notis singkat jika anda sakit akibat Covid-19 sebelum anda meneruskan perjalanan. Terdapat kemungkinan ini berlaku walaupun anda telah diberi vaksin sepenuhnya. Oleh itu, adalah penting untuk mendapatkan insurans perjalanan supaya anda akan mendapat bayaran balik jika anda perlu menangguhkan perjalanan anda. Jika anda memutuskan untuk membatalkan perjalanan anda tanpa insurans perjalanan, anda akan membazir setiap sen yang anda bayar. Tidak semua insurans perjalanan melindungi pembatalan kerana Covid. Perhatikan dengan teliti: Insurans perjalanan yang baik juga akan memberikan perlindungan pembatalan untuk covid.

Produk insurans perjalanan terbaik untuk China?

Di bawah ialah senarai jadual yang menunjukkan beberapa produk insurans yang tersedia. Untuk menjadikannya perbandingan yang adil, kami membandingkan produk insurans perjalanan untuk orang berumur 42 tahun yang melancong ke China selama 14 hari.

Terdapat beberapa syarikat yang menawarkan insurans perjalanan ke China. Dalam jadual di bawah, anda akan melihat perbandingan 5 produk insurans dengan harga dan perlindungan yang berbeza.

Jadual disusun dari yang paling murah kepada yang paling mahal.

Insurans perjalanan termurah ke China

Jika anda lihat dari jadual di bawah, yang paling murah ialah Berjaya Sompo Elite B berharga RM70.00 manakala yang paling mahal ialah Etiqa Platinum berharga RM90.89.

Membandingkan yang paling mahal dan yang paling murah, terdapat perbezaan yang besar. Seperti yang anda lihat, hanya dengan membandingkan produk insurans, anda akan menjimatkan RM20.89 iaitu penjimatan kira-kira 23%.

Adakah Termurah = Terbaik?

Yang termurah tidak selalu bermakna yang terbaik. Seperti yang anda boleh lihat daripada jadual di atas, Berjaya Sompo Elite B hanya menawarkan perlindungan perubatan RM300,000 manakala Etiqa Platinum menawarkan perlindungan perubatan RM500,000. Antara perbezaan lain juga dalam kelewatan perjalanan, pembatalan, kematian atau hilang upaya kekal dan perlindungan Covid-19.

Seperti yang anda lihat, terdapat perbezaan yang besar dari segi manfaat apabila anda membeli Etiqa Platinum dan bukannya Berjaya Sompo Elite B.

Adakah Paling Mahal = Terbaik?

Seperti yang kita lihat Etiqa Platinum mempunyai banyak manfaat. Adakah ini bermakna ia adalah yang terbaik? Ini juga tidak semestinya benar. Seperti yang anda lihat, daripada jadual di bawah, kami kini akan membandingkan produk paling mahal (Etiqa platinum) dengan produk lain (Berjaya Sompo Elite A) yang murah sedikit.

Kedua-dua produk mempunyai perlindungan perubatan yang sama dan kerugian/kerosakan pada perlindungan bagasi. Namun, jika anda perasan, Etiqa tidak datang dengan perlindungan Covid-19. Jika anda mahukan perlindungan Covid-19, ia datang dengan kos tambahan yang melebihi RM90.89. Sebaliknya, Berjaya Sompo Elite A datang dengan perlindungan Covid-19 dan lebih murah RM8.14. Itu adalah penjimatan sebanyak 8.9%.

Apakah perjalanan terbaik untuk insurans untuk perjalanan ke China?

Seperti yang anda sudah tahu, insurans perjalanan terbaik untuk perjalanan ke China adalah Berjaya Sompo (Elite A). Pelan ini bernilai setiap sen wang anda kerana ia adalah antara perlindungan perubatan tertinggi RM500k, menawarkan kerugian atau kerosakan bagasi sehingga RM5k dan termasuk perlindungan Covid-19.

Bagaimanakah iBanding boleh membantu anda memilih Insurans Perjalanan yang terbaik?

Memperkenalkan anda sistem Penggredan Insurans Perjalanan iBanding. Untuk membantu anda memilih insurans dengan perlindungan terbaik, kami telah memperkenalkan sistem Penggredan iBanding. Penanda aras kami untuk produk insurans perjalanan yang baik adalah seperti berikut:

 • Perbelanjaan Perubatan: RM200k Kehilangan Bagasi: RM5k
 • Kelewatan Bagasi: RM800
 • Kelewatan Perjalanan: RM3k
 • Pembatalan Perjalanan: RM15k
 • Terlepas Berlepas: RM1k
 • Sambungan Terlepas: RM200
 • Pembatalan Covid: RM5k
 • Perlindungan Perubatan Covid: RM200k
 • Pemindahan Covid: RM200k

Jika produk insurans memenuhi semua keperluan tersebut, produk mendapat gred tertinggi iaitu A+. Produk insurans yang tidak meliputi kebanyakan keperluan minimum akan mendapat gred D.

Ringkasan: Anda harus membandingkan insurans perjalanan dengan iBanding!

Seperti yang anda lihat dari perbandingan di atas, membandingkan insurans perjalanan sebelum anda membeli akan membantu menjimatkan banyak wang. Adalah sangat penting untuk membuat perbandingan sebelum anda membeli insurans perjalanan. Membeli insurans perjalanan yang paling murah atau paling mahal tidak selalu menjamin bahawa anda membeli yang terbaik.

Selain itu, anda juga akan mengenali syarikat insurans perjalanan terbaik apabila anda membandingkan insurans perjalanan melalui sistem Penggredan Insurans Perjalanan iBanding. Dengan cara ini, anda tidak akan membazirkan wang anda untuk membayar produk insurans perjalanan yang tidak bagus.

Seperti yang anda lihat dari perbandingan di atas, membandingkan insurans perjalanan sebelum anda membeli akan membantu menjimatkan banyak wang. Adalah sangat penting untuk membuat perbandingan sebelum anda membeli insurans perjalanan. Membeli insurans perjalanan yang paling murah atau paling mahal tidak selalu menjamin bahawa anda membeli yang terbaik.

Selain itu, anda juga akan mengenali syarikat insurans perjalanan terbaik apabila anda membandingkan insurans perjalanan melalui sistem Penggredan Insurans Perjalanan iBanding. Dengan cara ini, anda tidak akan membazirkan wang anda untuk membayar produk insurans perjalanan yang tidak bagus.