Dalam Panduan Insurans Pelancongan Terbaik ini, kami akan melihat dengan lebih dekat lapan syarikat insurans untuk mencari Insurans Pelancongan Terbaik di Malaysia.

Insurans Pelancongan ialah cara terbaik untuk melindungi anda daripada kejadian malang yang boleh menyebabkan anda memerlukan banyak wang. Di Malaysia, kami mempunyai 12 syarikat insurans yang menawarkan Insurans Pelancongan, dan bukan mudah untuk membandingkannya dan mengetahui yang mana Insurans Pelancongan Terbaik untuk anda.

Faedah membeli dalam talian adalah ia pantas dan anda juga boleh melakukannya dalam perjalanan ke lapangan terbang apabila anda terlupa membelinya. Faedah lain ialah banyak syarikat insurans menawarkan diskaun tambahan apabila anda membeli dalam talian.

7 Syarikat Insurans Malaysia anda boleh membeli Insurans Pelancongan Secara Dalam Talian

#CompanyUser RatingProduct NameWebpage friendliness
1Allianz
Buy Online

(916 reviews)
Travel EasyVERY EASY
2AXA Affin
Buy Online

(233 reviews)
Smart TravellerVERY EASY
3Etiqa Takaful
Buy Online

(2,514 reviews)
TripCare 360 (Takaful)VERY EASY
4Berjaya Sompo
Buy Online

(167 reviews)
Travel Safe Plans A,B,CVERY EASY
5Tokio Marine
Buy Online

(243 reviews)
Travel PartnerVERY EASY
6Tune Insurance
Buy Online

(88 reviews)
Travel EasyVERY EASY
7AIG Malaysia
Buy Online

(220 reviews)
Starter, Basic, Standard, DeluxeEASY

Sumber: Kiraan Penilaian dan Semakan adalah daripada http://review.ibanding.my bertarikh 16.05.2022

5 syarikat Insurans Malaysia yang menjual Insurans Perjalanan Luar Talian

#CompanyStarProduct NameResources
1Takaful Ikhlas
Find Takaful Ikhlas Agent

(483 reviews)
IKHLAS Kembara PlusWebpage
2Great Eastern General
Find Great Eastern Agent

(44 reviews)
Travel For MoreWebpage
3LonPac
Find Lonpac Agent

(122 reviews)
Travel SecureWebpage
4RHB Insurance
Find RHB Agent

(123 reviews)
Travel Protector PlusBrochure
5Liberty
Find Liberty Agent

(284 reviews)
TravelStarWebpage

Sumber: Kiraan Penilaian dan Semakan adalah daripada http://review.ibanding.my bertarikh 16.05.2022

Membeli Insurans Pelancongan dalam talian adalah Mudah

Kami melihat lebih dekat pada halaman web daripada kesemua tujuh syarikat insurans yang menawarkan Insurans Pelancongan dalam talian dan kesemuanya adalah Mudah ke Sangat Mudah untuk digunakan. Untuk kebanyakan halaman web, anda hanya perlu menyediakan maklumat di bawah dan anda boleh mendapatkan harga Insurans Pelancongan anda:

1. Siapa yang sedang melancong? Bujang, Keluarga atau Kumpulan
2. Anda hendak ke mana?
3. Dari bila hingga bila anda melancong?
4. Adakah anda ingin membeli satu perjalanan atau rancangan tahunan?

Jika anda membandingkannya dengan membeli insurans kereta dalam talian, membeli insurans pelancongan adalah lebih mudah walaupun anda tidak tahu banyak tentang insurans. Dan jika anda masih tidak pasti? Teruskan membaca; kami akan menunjukkan kepada anda bagaimana kami menemui Insurans Pelancongan Terbaik untuk kami.

Insurans Pelancongan manakah yang paling murah?

AirAsia offers great flights to Japan, but Japan is not a cheap place to have vacation.

Ramai yang seperti kita, ketika membeli sesuatu, melihat harga dan tanya, Insurans Pelancongan yang mana paling murah? Ia adalah soalan biasa untuk ditanya kerana apabila kita membeli sesuatu, kita tidak mahu membayar lebih jika kita boleh mendapatkannya dengan harga lebih berpatutan. Kami melihat harga untuk sampel perjalanan 7 malam ke Jepun untuk pengembara tunggal berusia 30 tahun. Anda mungkin mengatakan bahawa anda tidak melancong ke Jepun dan ia tidak membantu anda. Tetapi contoh kami akan memberi anda gambaran kasar tentang betapa besar perbezaan antara syarikat insurans. Anda kemudian boleh memilih beberapa syarikat untuk melakukan penyelidikan anda dan mencari insurans yang sesuai untuk anda. Berikut adalah keputusannya:

NumberCompanyProduct NameJapan - Single in RM
1AIG MalaysiaStarter 27.00
2Berjaya SompoElite C37.00
3AXA AffinClassic 32.50
4EtiqaTripCare 360 Silver42.20
5Tune InsuranceTravel Easy Basic46.00
6Tokio MarineBasic Plan P10051.25
7AllianzTravel Easy54.00

Besarnya perbezaan harga!

Julat harga untuk Insurans Pelancongan bermula dari yang paling murah RM 32.50 sehingga RM 54. Berita baiknya, Insurans Pelancongan, murah. Jadi Insurans Pelancongan adalah sesuatu yang semua orang mampu. Lebih-lebih lagi jika anda pelancongan bahawa ketiadaan insurans pelancongan boleh menyebabkan kos perubatan sehingga RM 250,000 jika anda jatuh sakit di negara lain.

Jika anda melihat produk, terdapat 7 kemungkinan Insurans Pelancongan Malaysia yang boleh anda beli secara online. Sesetengah syarikat seperti AIG menawarkan tahap produk yang berbeza supaya terdapat lebih banyak produk pelancongan daripada syarikat insurans.

Soalan kami “Apakah insurans pelancongan termurah?” mudah dijawab. Dalam kes kami, AXA Affin Classic hanya berharga RM 32.50 sahaja. Ia jauh lebih murah daripada kombo Ayam 5 keping di KFC.

kfc5pc

Tunggu !! Adakah Lebih Murah = Lebih Baik?

Jawapan yang jelas ialah Tidak. Apabila ia berkaitan dengan insurans, insurans termurah tidak semestinya Insurans Pelancongan Terbaik untuk anda. Soalan yang lebih baik untuk ditanya ialah “Insurans Pelancongan manakah yang TERBAIK untuk saya?”. Jika kita lihat perlindungan untuk Perbelanjaan Perubatan dan Kelewatan Perjalanan, kita perasan bahawa AXA Affin Classic hanya menampung Perbelanjaan Perubatan pada harga RM 50,000 berbanding Berjaya Travel Care Elite C yang merangkumi Perbelanjaan Perubatan sehingga RM 250,000. Perbezaan itu sangat besar! Di samping itu, Berjaya turut menanggung Kelewatan Perjalanan sehingga RM200 manakala AXA Affin Classic tidak menawarkan ini.

CompanyProduct NameJapan - Single in RMMedical ExpensesTravel Cancellation
AIGStarter27.00RM 100,000RM 0
AllianzTravel Easy54.00RM 200,000RM 25,000

Insurans Pelancongan dari Berjaya berharga RM 37.00 dan RM 4.50 lebih mahal daripada AXA Affin, tetapi perlindungan perubatan dari Berjaya adalah 5 kali ganda lebih tinggi. Selain itu, AXA Affin Basic juga tidak membayar sebarang sokongan kepada anda apabila terdapat Kelewatan Perjalanan. Berjaya membayar anda RM200 untuk setiap 6 jam kelewatan. Jika anda mencari nilai untuk wang, maka Berjaya kelihatan lebih baik daripada AXA Affin. Tetapi sekali lagi, hanya kerana Berjaya menawarkan Perbelanjaan Perubatan yang lebih tinggi dan sokongan Kelewatan Perjalanan yang lebih baik, ia mungkin bukan Insurans Pelancongan Terbaik untuk anda.

Is Cheaper insurance also the Better Travel Insurance?

Insurans Pelancongan manakah yang Terbaik untuk saya?

Jadi jika harga bukan cara yang betul untuk mencari Insurans Pelancongan Terbaik, bagaimana anda mencarinya? Ramai ejen profesional akan bersetuju bahawa jawapannya adalah “Ia bergantung kepada anda”. Berapa banyak insurans yang anda sudah ada? Adakah awak sudah berkahwin atau masih bujang? Adakah anda mempunyai pinjaman rumah yang perlu dibayar atau anda tinggal bersama ibu bapa anda. Jadi ya, mungkin berbaloi untuk bercakap dengan seseorang yang merupakan ejen insurans atau seseorang yang bekerja untuk syarikat insurans untuk mendapatkan nasihat dan pendapat mereka.

Sebaik sahaja anda mengetahui lebih lanjut tentang Insurans Pelancongan dan cara ia melindungi anda semasa percutian anda, anda boleh membuat keputusan sendiri. Di bawah, kami akan memberikan anda panduan langkah demi langkah am tentang cara anda boleh mencari Insurans Pelancongan yang Terbaik untuk anda. Penafian undang-undang di sini, kami bukan ejen insurans lesen atau penasihat kewangan, dan kami tidak menjual insurans. Jadi, panduan adalah pendapat kami, dan anda harus bercakap dengan ramai orang untuk mendapatkan pandangan mereka sebelum membeli insurans.

Langkah 1: Apakah kebimbangan terbesar semasa melancong?

Pada langkah pertama, anda perlu memikirkan perkara yang anda fikir boleh berlaku kepada anda dan memerlukan banyak wang, apabila ia berlaku semasa perjalanan anda. Contohnya, tiga peristiwa berikut paling kerap berlaku kepada orang ramai apabila mereka terbang ke negara lain untuk bercuti.

1. Penerbangan tertunda lebih daripada enam jam

Perkara nombor satu yang boleh berlaku semasa perjalanan anda ialah kelewatan penerbangan. Kelewatan penerbangan selama beberapa jam adalah menyusahkan, tetapi dunia tidak akan berakhir, dan anda masih boleh menikmati percutian anda. Jika penerbangan tertunda lebih daripada enam jam, maka selalunya banyak kos tambahan timbul. Anda akan terlepas penerbangan sambungan anda. Anda perlu tinggal selama satu malam lagi di negara asing tanpa sebarang tempahan hotel. Banyak perkara yang anda tidak rancang dan memerlukan wang tambahan. Jika penerbangan anda dibatalkan atau ditangguhkan semalaman dan anda perlu menghabiskan satu lagi malam yang tidak dirancang => MASALAH. Ketua Pegawai Eksekutif iBanding Luke Roho menerangkan pengalamannya mengenai penerbangan yang dibatalkan dengan AirAsia dalam artikel ini Apa yang Saya Lakukan Apabila Penerbangan AirAsia Saya Dibatalkan dan Bagaimana Saya Menerima RM 700 untuknya

Kelewatan penerbangan ialah perlindungan paling penting yang kami cari.

2. Bagasi tertangguh atau hilang

Anda tiba di destinasi percutian anda, dan bagasi anda hilang. Jaket hangat anda semasa perjalanan musim sejuk anda ke Jepun ada di dalam beg, dan kini anda kesejukan di luar di Tokyo. Sut perniagaan atau pakaian anda untuk mesyuarat tiada. Jika bagasi daftar masuk anda hilang selama lebih dari sehari, kemungkinan besar anda perlu membeli pakaian tambahan, berus gigi, sabun dan banyak lagi barang untuk menikmati percutian anda. Anda tidak membuang masa menunggu di bilik hotel anda untuk bagasi anda tiba. Anda ingin memanfaatkan masa terhad yang anda ada untuk menikmati percutian anda. Jika bagasi anda terlewat atau hilang, maka anda perlu membelanjakan lebih banyak wang untuk menikmati percutian anda. Banyak wang yang anda mungkin tidak ada atau merancang untuk digunakan untuk lawatan, makanan, dll. dan bukannya pakaian.

Kelewatan bagasi adalah perlindungan kedua penting yang kami cari dalam Insurans Pelancongan.

3. Anda jatuh sakit semasa bercuti

Satu lagi kebimbangan, apabila melancong di negara yang kos sara hidup jauh lebih tinggi daripada Malaysia ialah Perbelanjaan Perubatan. Ramai rakyat Malaysia yang pertama kali ke negara lain jatuh sakit, kerana tidak biasa dengan suhu dan persekitaran yang berbeza. Kami tidak biasa dengan musim yang berbeza seperti musim bunga, musim gugur dan musim sejuk. Di Malaysia, selalu musim panas. Panas kering atau panas hujan.

Anda suka makan di luar dan mengembara dalam perjalanan makanan? Jika anda adalah orang seperti ini, maka keracunan makanan bukanlah asing bagi anda. Jika anda sakit semasa percutian anda, anda mungkin tidak dapat menunggu sehingga anda pulang ke rumah untuk berjumpa doktor. Pergi ke doktor atau hospital di luar negara bukan murah. Lawatan doktor sebagai warga asing di Jepun boleh menelan kos kira-kira RM 220 – 730 kerana sebagai warga asing anda membayar lebih daripada rakyat tempatan. Ringgit yang rendah dan kadar pertukaran yang tinggi menjadikan lawatan doktor atau hospital di negara maju seperti Jepun, Korea, Australia atau AS menelan belanja yang besar. Perkara yang paling teruk adalah jika anda mengalami kemalangan atau perlu dimasukkan ke hospital. Kemudian kosnya boleh mencecah ratusan ribu ringgit.

Perbelanjaan Perubatan ialah perlindungan ketiga paling penting apabila kami mencari Insurans Perjalanan.

Jadi dalam contoh kes kami, itu adalah tiga perkara yang paling membimbangkan kami: Kelewatan penerbangan, Bagasi Tertunda dan Perbelanjaan Perubatan. Anda mungkin bertanya, bagaimana dengan semua yang lain seperti Kemalangan Diri, Hilang Upaya Kekal, Pendapatan Hospital, Perbelanjaan Pengebumian dan banyak lagi?

Tunggu? Mengapa insurans Kemalangan Diri tidak penting?

Banyak perlindungan lain mungkin lebih kritikal untuk anda, jadi anda perlu melihatnya dengan lebih terperinci dan membandingkannya antara produk insurans yang berbeza. Dalam contoh kami, kami memutuskan bahawa tiga kemungkinan acara, yang paling kami bimbang untuk percutian kami ialah Kelewatan Penerbangan, Bagasi Tertunda dan Perbelanjaan Perubatan.

Banyak syarikat insurans terutamanya menonjolkan Manfaat Kemalangan Peribadi Insurans Pelancongan. Ini bermakna jika anda meninggal dunia semasa kemalangan, maka orang tersayang anda yang masih hidup akan mendapat Jumlah Diinsuranskan. Sebagai contoh, Berjaya Sompo Basic insurans paling murah akan membayar RM 100,000 dan AIG insurans pelancongan paling mahal akan membayar RM 300,000.

Insurans Pelancongan amat sukar untuk melindungi kematian anda

Sebab Kemalangan Peribadi tidak menjadi keutamaan kami ialah kerana insurans Pelancongan amat sukar untuk melindungi anda untuk kematian anda. Jika anda ingin mempunyai wang untuk orang yang anda sayangi, anda harus mempunyai perlindungan bukan sahaja semasa percutian anda. ANDA INGIN MEMILIKI PERLINDUNGAN SEPANJANG MASA. Ia tidak masuk akal untuk menginsuranskan diri anda untuk kematian akibat kemalangan hanya untuk percutian. Daripada 365 hari setahun, berapa hari anda bercuti? Mengapa anda fikir anda hanya akan mengalami kemalangan semasa percutian anda?

Insurans Pelancongan bukan Insurans Hayat

Jika anda bimbang tentang kematian anda dan ingin memastikan ibu bapa, pasangan dan anak anda mempunyai wang yang mencukupi apabila anda meninggal dunia, maka dapatkan Insurans Hayat atau beli insurans Kemalangan Diri adalah pilihan yang lebih baik. Perlindungan itu bukan sahaja untuk pelancongan tetapi untuk setahun atau lebih. Inilah sebab utama mengapa kami tidak menganggap jumlah diinsuranskan untuk Kemalangan Peribadi penting dan patut dilihat semasa menyemak insurans pelancongan. Apabila kita membeli Insurans Pelancongan, kita hanya mahu melihat perkara yang ingin kita lindungi semasa bercuti. Kematian akibat kemalangan bukanlah salah satu daripadanya, kerana kita mahu dilindungi daripada kemalangan sepanjang masa. Bukan sahaja pada hari cuti.

Langkah 2: Berapa banyak perlindungan yang kita perlukan?

Dalam langkah ke-2, kita perlu melihat sejauh mana perlindungan yang kita perlukan untuk tiga perkara yang paling kita risaukan?

1. Kelewatan penerbangan lebih daripada enam jam

Syarikat insurans menawarkan jumlah tetap selepas beberapa jam kelewatan penerbangan yang ditetapkan. Sebagai contoh, Berjaya memberi RM 200, jika penerbangan anda tertunda selama enam jam. Kalau penerbangan lewat lagi 6 jam, jadi jumlah 12 jam, anda akan dapat RM 200 lagi.

Etiqa adalah unik di kalangan syarikat insurans kerana ia membayar RM 100 selepas kelewatan penerbangan selama 2 jam. Kelewatan 2 jam boleh berlaku agak kerap, terutamanya semasa penerbangan antarabangsa.

Kriteria Pemilihan: Apabila kita melihat jumlahnya, kita mahukan yang setinggi mungkin. Lebih tinggi jumlahnya, lebih baik.

2. Bagasi tertangguh atau hilang

Di sini, kami mengambil pendekatan yang sama seperti kelewatan penerbangan. Daripada melihat jumlah pembayaran maksimum untuk kelewatan atau kehilangan bagasi, kami melihat jumlah yang dibayar selepas 6 jam kelewatan penerbangan. Berjaya, sebagai contoh, membayar RM200 untuk setiap 6 jam bagasi anda tertunda sehingga jumlah RM 800. Untuk mendapatkan RM 800, bagasi anda perlu ditangguhkan selama 24 jam.

Kriteria Pemilihan: Kami lebih suka syarikat insurans yang membayar paling banyak selepas 6 jam. Lebih tinggi jumlahnya, lebih baik.

3. Anda jatuh sakit semasa bercuti

Perbezaan paling ketara antara syarikat insurans ialah perbelanjaan perubatan. Sebagai imbasan, AXA Affin mempunyai jumlah terendah RM 100,000, dan Berjaya mempunyai jumlah tertinggi RM 250,000. Lebih banyak yang kita perlukan, lebih banyak kita bayar untuk Insurans Pelancongan. Inilah sebabnya Berjaya juga antara insurans perjalanan yang mahal. Di sini sekali lagi, untuk mencari Insurans Terbaik untuk anda, anda perlu memutuskan sendiri, jumlah perbelanjaan perubatan yang sesuai. Kami bukan pakar untuk perbelanjaan perubatan di negara lain, jadi kami mengambil pendekatan terbaik yang mungkin, iaitu menggunakan jumlah yang paling popular. RM 100,000 adalah perlindungan yang disediakan oleh kebanyakan insurans pelancongan, jadi kami percaya ia adalah pilihan yang selamat untuk mengatakan bahawa insurans yang kami mahukan mesti menyediakan sekurang-kurangnya RM 100,000. Ia boleh mempunyai lebih banyak, tetapi ia sepatutnya mempunyai perlindungan tidak kurang daripada RM 100,000 terhadap perbelanjaan perubatan semasa bercuti.

Kriteria Pemilihan: Perlindungan perbelanjaan perubatan mestilah RM 100,000 atau lebih tinggi.

Insurans Perjalanan TERBAIK di Malaysia untuk anda sahaja

Hanya dengan mengambil dua langkah mudah, (1) Menetapkan perlindungan yang paling penting kepada anda dan (2) Menetapkan jumlah perlindungan yang anda perlukan, kami telah mengurangkan bilangan produk Insurans Pelancongan yang mungkin daripada 11 produk kepada 8 produk dan kini boleh meletakkan mereka dalam kedudukan yang anda lihat di bawah. Di bahagian atas ialah insurans yang paling sepadan dengan kriteria kami. Di bahagian bawah adalah insurans perjalanan yang paling tidak sepadan dengan keperluan kita.

3 Produk Insurans Pelancongan yang boleh menjadi TERBAIK untuk anda

RankingCompanyProduct NameTravel Delay (6 hours)Luggage DelayMedical ExpensesJapan - Single
1Berjaya SompoTravel Safe Elite C200800250,00037.00
2TuneTravel Easy Basic2001000300,00046.00
3AllianzTravel Easy300800 200,00054.00
not qualifiedAIG MalaysiaStarter300300100,00027.00
not qualifiedEtiqaTripCare 360 Silver200 (2 hours)N/A100,00042.20
not qualifiedTokio Marine Basic P1000400100,00051.25
not qualifiedAXA Affin Classic0050,00032.50

Kedudukan semasa menunjukkan insurans pelancongan Berjaya sebagai yang TERBAIK kerana ia membayar tertinggi selepas 6 jam kelewatan perjalanan (RM 200), tertinggi RM 800 untuk kelewatan bagasi selepas 6 jam dan perlindungan perubatan tertinggi pada RM250,000. Ini juga memenuhi keperluan kami sebanyak RM 100,000 untuk perbelanjaan perubatan.

Di tempat kedua adalah Allianz. Ia membayar RM300 selepas 6 jam kelewatan perjalanan, membayar RM800 untuk kelewatan bagasi selepas 6 jam dan perlindungan perubatan RM200,000.

Insurans Pelancongan Terbaik untuk Pengembara Bujang: Berjaya Sompo

Ringkasan:

Insurans Pelancongan Terbaik yang ditawarkan oleh Malaysia ialah:

1. Berjaya Sompo – Travel Care Elite C
2. Allianz Travel Easy
3. AIG Malaysia – Starter
4. Tokio Marine – Basic P100
5. Etiqa – TripCare 360 Silver
6. AXA Affin – Classic

Adakah anda bersetuju dengan senarai kami? Pada pendapat anda, syarikat insurans manakah yang menyediakan insurans perjalanan terbaik di Malaysia?