Berikut ialah kedudukan Malaysia Hospital Swasta Terbaik pada 2021/22. Lihat senarai ini dahulu sebelum anda membuat keputusan untuk melawat hospital swasta di Malaysia.

Malaysia mempunyai lebih 130 hospital kerajaan di seluruh negara. Anda boleh dapatkan senarai lengkap di Portal Rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia. Hospital swasta sebaliknya membentuk sistem penjagaan kesihatan swasta dan dimiliki dan dikawal oleh pelabur swasta. Kualiti dan perkhidmatan secara amnya lebih tinggi berbanding di hospital kerajaan kerana kosnya ditanggung oleh pesakit atau syarikat insurans dan bukan oleh kerajaan. Malaysia mempunyai lebih 300 hospital swasta di seluruh negara.

Selama bertahun-tahun, Sistem Penjagaan Kesihatan Malaysia telah bertambah baik dengan ketara. Ribuan terima kasih kepada sokongan besar yang diberikan oleh kerajaan melalui pelaburan dalam infrastruktur perubatan bersama kakitangan perubatan yang terlatih. Walau bagaimanapun, mencari hospital terbaik boleh menjadi sukar di Malaysia. Ramai orang lebih suka hospital swasta berbanding hospital kerajaan. Oleh itu, artikel ini hanya mempertimbangkan senarai hospital swasta terbaik di Malaysia 2021. Kedudukan tersebut dibuat dengan bantuan penarafan dan ulasan media sosial yang disediakan oleh individu yang pernah mengalami perkhidmatan hospital. Hospital swasta dengan kurang daripada 100 ulasan tidak dimasukkan ke dalam ranking untuk memastikan bahawa pendapat yang mencukupi tersedia untuk menjadikan penilaian itu berharga.

Malaysia-cheapest-medical-card

Kedudukan Hospital Swasta Terbaik di Malaysia

RankNameRatingNumber Of ReviewsCityStateLink
1Putra Medical Centre - Alor Setar 4.91,316Alor SetarKedahwebpage
2Pantai Hospital Ipoh 4.82,148IpohPerakwebpage
3Columbia Asia Hospital - Klang4.81,308KlangSelangorwebpage
4Perak Community Specialist Hospital 4.8777IpohPerakwebpage
5Sentosa Specialist Hospital 4.8749KlangSelangorwebpage
6Gleneagles Hospital Kuala Lumpur4.73,005Kuala LumpurKuala Lumpurwebpage
7Assunta Hospital4.72,270Petaling JayaSelangorwebpage
8Pantai Hospital Penang4.71,793Batu MaungPulau Pinangwebpage
9Columbia Asia Hospital - Seremban4.71,089SerembanNegeri Sembilanwebpage
10Columbia Asia Hospital - Taiping4.7422TaipingPerakwebpage

Hospital Swasta Teratas Di Malaysia


Pusat Perubatan Putra menduduki tempat pertama hospital swasta dengan penarafan tertinggi 4.9 dan jumlah ulasan sebanyak 1,316. Pusat Perubatan am swasta yang telah berkembang daripada hospital 24 katil kepada 171 katil. Ia mempunyai pasukan 25 perunding pemastautin bersama 15 perunding pelawat dengan 5 pegawai perubatan. Pusat Perubatan Putra mempunyai visi untuk menjadi penyedia perkhidmatan penjagaan kesihatan yang terkemuka untuk masyarakat melalui peningkatan berterusan.

Hospital Pantai Ipoh ialah satu daripada 16 hospital swasta yang dikendalikan oleh Pantai Holdings Sdn Bhd (Pantai Group), anak syarikat Parkway Pantai Limited, yang dimiliki oleh IHH Healthcare Berhad (IHH). Hospital ini menawarkan pelbagai perkhidmatan dan kepakaran perubatan, termasuk anestesiologi, kardiologi, dermatologi, onkologi, pembedahan saraf, psikiatri, pembedahan plastik dan rekonstruktif, perubatan pernafasan, dan reumatologi. Hospital Pantai Ipoh menduduki tempat kedua dalam senarai kami dengan jumlah ulasan sebanyak 2,148.


Columbia Asia Hospital – Klang adalah hospital swasta terbaharu yang menyertai hospital Columbia Asia. Hospital ini adalah kemudahan Columbia Asia ke-29 di rantau ini dan ke-12 di Malaysia. Sebagai hospital pelbagai disiplin, Columbia Asia Hospital- Klang menawarkan perkhidmatan khusus yang termasuk pembedahan Ortopedik dan trauma, Pembedahan Am, Kardiologi, Perubatan Dalaman, Obstetrik & Ginekologi, Pediatrik Am, Telinga, Hidung & Tekak, Oftalmologi, Anestesiologi dan Radiologi. Hospital Columbia Asia – Klang menduduki tempat ketiga dalam senarai kami dengan jumlah ulasan sebanyak 1,308.


Hospital Pakar Komuniti Perak ialah hospital swasta pelbagai disiplin untuk komuniti yang dilayan oleh pasukan doktor pakar yang berdedikasi dan kakitangan yang prihatin. Hospital Pakar Komuniti Perak sentiasa berusaha untuk menyediakan perkhidmatan yang komprehensif, cekap dan berkesan dengan matlamat untuk menyampaikan penjagaan berkualiti mampu milik yang disokong oleh teknologi moden. Hospital Pakar Komuniti Perak menduduki tempat keempat dalam senarai kami dengan jumlah semakan sebanyak 777.


Hospital Pakar Sentosa ialah hospital swasta komuniti yang menyediakan perkhidmatan pesakit luar dan pesakit dalam dengan pasukan jururawat yang berpengalaman, penyayang dan profesional dalam kerja mereka tanpa kompromi terhadap Kecemerlangan Klinikal dan Sentrisiti Pesakit. Kepuasan pesakit kami diukur melalui maklum balas positif berterusan yang kami terima daripada mereka dan ini membolehkan pasukan perunding dan jururawat kami mencapai kejayaan secara berterusan. Hospital Pakar Sentosa berada di kedudukan nombor lima dalam senarai kami dengan jumlah ulasan sebanyak 749.


Gleneagles Kuala Lumpur, ditubuhkan pada tahun 1996, terletak di pusat bandar di Deretan Kedutaan Jalan Ampang. Ia telah menjadi hospital swasta pilihan di negara ini yang banyak digemari oleh rakyat tempatan mahupun warga asing. Ia dibuka secara rasmi oleh bekas Perdana Menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamed pada 16 Disember 1997. Gleneagles Kuala Lumpur dimiliki oleh Pantai Irama Ventures Sdn Bhd dan Gleneagles (Malaysia) Sdn Bhd (anak syarikat Parkway Healthcare Singapore). Gleneagles Kuala Lumpur menduduki tempat keenam dalam senarai kami dengan jumlah ulasan sebanyak 3,005.


Dengan lebih 100 pakar, Hospital Assunta kini menjadi hospital swasta pakar berteknologi maju dengan 245 buah katil. Pusat Pengajian Kejururawatan juga telah dinaik taraf menjadi Kolej Kejururawatan Tun Tan Cheng Lock pada tahun 1995. Sebagai hospital pakar, Assunta komited untuk menyediakan standard penjagaan profesional yang tinggi melalui penggunaan peralatan terkini dan kaedah inovatif. Hospital Assunta menduduki tempat ketujuh dalam senarai kami dengan jumlah semakan sebanyak 2,270.


Hospital Pantai Pulau Pinang terletak secara strategik di bandar Bayan Baru yang sibuk, berhampiran dengan Zon Perdagangan Bebas Bayan Lepas Pulau Pinang, dan hanya 30 minit pemanduan dari Georgetown, Pulau Pinang. Hospital swasta pakar 190 katil menempatkan lebih daripada 37 doktor pemastautin, 8 sesi dan 2 doktor pakar pelawat. Ia menyediakan senarai luas perkhidmatan dan kepakaran perubatan, termasuk kardiologi, pembedahan kardiotoraks, neurologi, pembedahan saraf, pembedahan laparoskopi dan ortopedik, radiologi intervensi, brakiterapi, dan pusat rawatan strok. Hospital Pantai Pulau Pinang menduduki tempat kelapan dalam senarai kami dengan jumlah ulasan sebanyak 1,793.


Hospital Columbia Asia – Seremban ialah hospital swasta penjagaan akut pertama syarikat di negara ini apabila ia dibuka pada 1999. Hospital ini terletak kira-kira 60 km di selatan Kuala Lumpur, berhampiran Lebuhraya Utara-Selatan. Hospital ini juga mempunyai lebih 30 pakar serta 300 kakitangan dalam perkhidmatan kejururawatan dan sokongan. Ia menyediakan perkhidmatan perubatan dan pakar 24 jam yang merangkumi Telinga, Hidung & Tekak (ENT), Perubatan Dalaman, Obstetrik & Ginekologi, Pediatrik Am, Pembedahan Am, Ortopedik, Oftalmologi, Urologi, Radiologi, Dermatologi, Nefrologi dan Kardiologi. Hospital Columbia Asia – Seremban menduduki tempat kesembilan dalam senarai kami dengan jumlah ulasan sebanyak 1,089.


Hospital Columbia Asia – Taiping terletak di utara Perak dalam bandar warisan Taiping. Hospital swasta pelbagai kepakaran itu direka untuk memenuhi keperluan harian pesakit, bermula dari bersalin dan patah tulang hingga pembedahan dan perubatan dalaman. Hospital ini dikendalikan oleh doktor, jururawat dan kakitangan paramedik yang terlatih. Ia menawarkan penjagaan klinikal khusus dan pengurusan penyakit lazim di kawasan itu, termasuk prosedur pembedahan dan rawatan rapi. Hospital Columbia Asia – Taiping menduduki tempat kesepuluh dalam senarai kami dengan jumlah ulasan sebanyak 422.

Ringkasan – 10 hospital terbaik di Malaysia

Artikel ini menamatkan senarai hospital swasta terbaik kami di Malaysia. Jika kami terlepas sebarang hospital dan jika anda mempunyai maklum balas tentang senarai kami, sila komen di bawah. Kami suka mendengar daripada anda.