Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) telah mengumumkan bahawa semua saman akan mendapat pengurangan 70% bermula dari 18 Ogos hingga 16 September 2021.

Pengurangan itu bersempena dengan sambutan Hari Kemerdekaan ke-64 Malaysia yang bertema “Malaysia Prihatin”. JPJ mendakwa bahawa ini adalah usaha untuk mengurangkan beban kewangan rakyat Malaysia, yang telah dilanda krisis ekonomi akibat pandemic Covid-19. Terdapat ramai orang yang kehilangan pekerjaan dan nyawa dalam memerangi wabak ini.

Siapakah Yang Layak Untuk Diskaun 70 Peratus?

JPJ mengumumkan bahawa semua saman yang dikeluarkan untuk pengguna jalan raya, termasuk saman yang disenarai hitam, adalah layak mendapat pengurangan 70%. Walau bagaimanapun, jika anda disenarai hitam, anda mesti hadir sendiri ke kaunter JPJ (mana-mana cawangan atau ibu pejabat) untuk menyelesaikan proses dokumentasi sebelum anda dibenarkan untuk membayar saman dengan diskaun JPJ 70%.

Siapa yang TIDAK Layak Untuk Diskaun?

Saman yang melibatkan waran tangkap atau perbicaraan sama sekali tidak layak mendapat potongan 70%. Diskaun ini hanya sah untuk semua saman aktif dan kompaun yang diterima oleh pengguna jalan raya sebelum 16 September 2021 ini.

Di Mana Tempat Untuk Membayar Saman?

Saman boleh dibayar dan diproses di

  • Mana-mana JPJ atau cawangan JPJ
  • Mana-mana Pusat Transformasi Bandar (UTC), kiosk
  • Atas talian melalui laman web mySIKAP JPJ.

Sikap prihatin JPJ ini diharap dapat membantu mengurangkan pelbagai beban kewangan rakyat. Ada keluarga yang sangat memerlukan wang dan tidak mampu mengeluarkan bayaran yang tinggi untuk menyelesaikan saman mereka. Mungkin diskaun 70% kelihatan seperti satu langkah yang kecil, namun ia sangat membantu seseorang yang  sangat terdesak dari segi kewangan. Sekiranya anda mempunyai saman yang tidak terbayar, ini adalah peluang terbaik untuk menyelesaikannya dan menjimatkan wang. Ayuh, jangan berlengah lagi. Manfaatkan ini peluang sebelum 16 September 2021.