Adakah anda tahu bahawa anda tidak lagi dikehendaki memaparkan pelekat cukai jalan di tingkap kereta anda?
Ini disebabkan oleh usaha Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) untuk menjadi digital. Sekarang, rakyat Malaysia hanya perlu mempunyai salinan digital cukai jalan (cukai jalan digital) dan lesen memandu mereka dalam aplikasi rasmi JPJ di telefon pintar mereka.

Baca lebih lanjut untuk mengetahui apa sahaja 5 perkara yang perlu anda tahu mengenai cukai jalan digital yang baru.

 1. Adakah saya perlu membeli cukai jalan kerana saya tidak perlu memaparkannya?
  Jawapannya jelas, ya. Walaupun anda tidak perlu memaparkan cukai jalan pada tingkap kenderaan anda, anda tetap perlu mempunyai cukai jalan dan lesen memandu yang sah. Menteri Pengangkutan, Anthony Loke telah menyebut bahawa mereka yang memandu tanpa cukai jalan atau lesen memandu yang sah akan menghadapi konsekuensi undang-undang seperti biasa.

 2. Apakah yang berlaku semasa sekatan jalan raya?
  Apabila anda berhenti di sekatan jalan raya, anda boleh menunjukkan salinan digital cukai jalan dan lesen memandu kepada pegawai penguatkuasa melalui aplikasi JPJ. Namun, Menteri Pengangkutan juga menyebut bahawa pegawai penguatkuasa akan mula menggunakan peranti khas untuk mengimbas kenderaan yang lalu. Anda tidak perlu bimbang tentang cara untuk menunjukkan cukai jalan jika anda tidak membawa telefon pintar pada ketika itu.

 3. Apakah yang berlaku jika saya memandu kenderaan orang lain?
  Tidak semua orang mampu memiliki kereta dan perkara ini difahami sepenuhnya. Jika anda memandu kenderaan ahli keluarga atau rakan, pegawai penguatkuasa akan membuat pemeriksaan berdasarkan nombor kad pengenalan (untuk menyemak lesen memandu) dan nombor plat kenderaan (untuk menyemak cukai jalan).

 4. Bolehkah saya masih memilih untuk mendapatkan pelekat cukai jalan fizikal?
  Buat masa ini, ya. Menteri Pengangkutan menyebut bahawa pengguna jalan yang belum bersedia untuk perubahan baru ini masih boleh memilih untuk membeli pelekat cukai jalan atau mendapatkan lesen memandu fizikal di kaunter JPJ. Walau bagaimanapun, kemungkinan tidak lama lagi penggunaan yang digital akan menjadi wajib.

 5. Bagaimana saya boleh membeli cukai jalan digital?
  Yang perlu anda lakukan hanyalah mendaftar akaun di portal web JPJ atau aplikasi MyJPJ, yang boleh dimuat turun dari App Store, Google Play Store, atau Huawei App Gallery. Setelah anda mempunyai akaun, anda boleh meneruskan untuk membeli atau memperbaharui cukai jalan dan lesen memandu anda.

Di bawah ini adalah tangkapan skrin tentang bagaimana ia akan kelihatan dalam aplikasi apabila anda mempunyai salinan digital cukai jalan dan lesen memandu anda:

Berikut adalah 5 perkara yang perlu anda tahu mengenai cukai jalan digital yang baru. Jika anda mempunyai lebih banyak soalan mengenai sistem baru ini, anda boleh menghantar e-mel kepada infodigital@jpj.gov.my, atau menghubungi hotline Jabatan JPJ di talian 03-2724 2522.