Dengan MySikap, pengguna jalan raya Malaysia boleh memperbaharui lesen memandu dalam talian, memperbaharui cukai jalan dalam talian, membuat pembayaran saman trafik, dan mengesan status pendaftaran kenderaan mereka dan lain-lain. MySikap direka untuk memudahkan pengguna jalan raya Malaysia menguruskan urusan mereka dalam talian dari keselesaan rumah masing-masing.

Dalam artikel ini, kami akan menjelaskan bagaimana anda boleh memperbaharui lesen memandu dalam talian melalui MySikap dalam 12 langkah mudah.

Langkah 1: Pergi ke laman utama MySikap

Pada laman utama MySikap, pilih untuk Log Masuk bagi kali pertama dengan mengklik “Log Masuk”.

Langkah 2: Daftar akaun MySikap

Kemudian, anda akan melihat halaman pendaftaran di mana anda boleh mengisi maklumat peribadi anda. Sila isi maklumat ini mengikut yang dikehendaki.

Nota:

Untuk “No. Siri Lesen Memandu”, sila periksa bahagian belakang lesen memandu sedia ada anda untuk mendapatkan kod pendek yang terdiri daripada nombor dan huruf, dan masukkan kod tersebut.

Untuk “No Rujukan”, anda tidak perlu memasukkan sebarang butiran.

Setelah anda selesai mengisi borang dalam talian, klik “Teruskan”.

Langkah 3: Periksa peti masuk e-mel anda

Kemudian, sila periksa peti masuk e-mel anda dan anda akan menerima e-mel dari MySikap yang mengandungi ID pengguna anda (nombor Kad Pengenalan anda) dan kata laluan sementara.

Langkah 4: Log masuk ke akaun MySikap anda

Kembali ke laman utama MySikap dan masukkan butiran log masuk yang baru anda terima.

Langkah 5: Klik pada tab Lesen Memandu

Setelah anda log masuk, laman utama anda sepatutnya kelihatan seperti ini. Kemudian, klik pada tab “Lesen Memandu” di bahagian atas.

Langkah 6: Pilih “Pembaharuan Lesen Memandu”

Setelah anda berada di tab “Lesen Memandu”, ini adalah apa yang anda akan lihat. Anda akan melihat ringkasan maklumat peribadi anda di bahagian atas. Kemudian, hanya scroll ke bawah.

Setelah anda menggulung ke bawah, anda akan melihat terdapat pilihan yang dipanggil “Pembaharuan Lesen Memandu”. Sila klik pada pilihan tersebut.

Langkah 7: Pilih jenis dan tempoh lesen anda

Kemudian, pilih jenis lesen anda dengan mengklik pada menu dropdown untuk “Jenis Lesen”. Pilih “Lesen Memandu Kompeten” jika anda memiliki lesen memandu biasa dan pilih “Lesen Belajar Memandu” jika anda memiliki lesen memandu pembelajaran.

Kemudian, klik pada “Tempoh” untuk memilih tempoh yang anda ingin perbaharui lesen memandu anda. Anda mempunyai pilihan untuk memilih dari 1 hingga 5 tahun.

Nota:

  • Harga untuk memperbaharui lesen memandu anda mungkin berbeza mengikut tempoh yang anda pilih.

Setelah anda selesai membuat pilihan, klik pada “Cari”.

Langkah 8: Semak maklumat peribadi anda & kemas kini gambar anda

Kemudian, ini adalah apa yang akan anda lihat, dengan gambar anda bersama semua maklumat peribadi anda. Sila semak sekali lagi untuk memastikan semua butiran adalah betul.

Jika anda ingin menggunakan gambar baru untuk lesen memandu anda, tandakan kotak yang bertulis “Ambil Gambar”. Jika anda puas hati dengan gambar semasa, jangan tandakan kotak ini.

Kemudian, klik pada “Bayar” di mana ia akan membawa anda ke halaman pembayaran.

Langkah 9: Pilih cara pembayaran yang anda pilih

Di halaman pembayaran, anda mempunyai 2 pilihan. Anda boleh memilih untuk membayar dengan memasukkan butiran kad kredit anda atau anda boleh memilih untuk menggunakan perbankan dalam talian. Senarai di bawah menunjukkan semua bank yang menyokong perbankan dalam talian.

Setelah anda selesai memilih, klik pada “Bayar”.

Langkah 10: Lakukan pembayaran dengan bank anda

Untuk panduan ini, kami telah memilih pilihan perbankan dalam talian dengan CIMB. Seperti yang dapat anda lihat, ia mengalihkan kita ke halaman perbankan dalam talian. Yang perlu anda lakukan adalah log masuk dan membuat pembayaran. Sila semak untuk memastikan nama peniaga adalah “JABATAN PENGANGKUTAN JALAN PUB” sebelum anda meluluskan pembayaran.

Setelah anda selesai, anda akan melihat nota yang mengatakan bahawa pembayaran berjaya.

Langkah 11: Anda telah selesai!

Kemudian, anda akan melihat bahawa anda diarahkan semula ke laman MySikap dengan mesej seperti ini yang memberitahu anda bahawa anda boleh mengambil lesen memandu anda di mana-mana kaunter JPJ.

Klik pada ‘OK’.

Langkah 12: Simpan atau cetak resit pembayaran & Lesen Memandu digital

Kemudian, sila klik pada “Cetak Resit” dan anda akan melihat resit pembayaran anda. Anda boleh menyimpan atau mencetak dokumen ini dan membawanya bersama anda apabila anda melawat pejabat JPJ terdekat untuk mengambil lesen memandu fizikal anda.

Nota:

  • Sila juga klik pada “Cetak Lesen Memandu” di mana anda boleh menyimpan atau mencetak Lesen Memandu digital anda. Adalah baik untuk menyimpan salinan dokumen ini di telefon pintar anda untuk kemudahan capaian atau menyimpan salinan cetak dokumen ini di dalam kereta anda.
  • Sekiranya anda dihentikan oleh pegawai penguatkuasa semasa sekatan jalan, anda boleh menunjukkan Lesen Memandu digital ini sama ada dalam bentuk cetak atau digital di telefon pintar anda.

Secara keseluruhannya, proses memperbaharui lesen memandu dalam talian dan di MySikap adalah mudah dan selesa. Hanya dengan beberapa klik, anda boleh menyelesaikan proses pembaharuan. Ingatlah untuk sentiasa memantau tarikh luput lesen memandu anda dan memperbaharuinya tepat pada waktunya untuk mengelakkan sebarang konsekuensi undang-undang.