Kerajaan Malaysia telah mengumumkan baucar diskaun banjir akan diberikan kepada semua pemilik kereta yang menjadi mangsa kereta rosak banjir. Ini adalah inisiatif untuk membantu mengurangkan beban kewangan yang dihadapi oleh mereka.

Malaysia telah dilanda banjir besar pada Disember lalu. Akibatnya, kira-kira 50,000 kereta dianggarkan rosak dan terkandas. Untuk membaiki kereta yang rosak akibat banjir, ia boleh menelan kos antara RM1,000 hingga RM20,000 bergantung kepada jenis kereta. Jika anda mempunyai perlindungan banjir dalam perlindungan insurans anda, maka syarikat insurans anda akan menanggung kos pembaikan.

Bagaimanapun, danggarkan 95% rakyat Malaysia tidak mempunyai perlindungan banjir dan tidak menyedarinya. Ini bermakna majoriti rakyat Malaysia terpaksa membayar sendiri kos pembaikan kereta mereka yang rosak akibat banjir.

Siapa Layak Menerima Baucar Ini?

Ini adalah inisiatif kerajaan Malaysia yang dipanggil “Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia”. Baucar RM1,000 ini akan disediakan kepada semua pemilik kereta yang mempunyai kereta yang rosak akibat banjir. Pemilik kereta boleh menggunakan baucar ini untuk menampung sebahagian daripada kos pembaikan kereta mereka yang rosak akibat banjir. Sebagai alternatif, mereka juga boleh menggunakan baucar ini untuk menampung sebahagian daripada kos penggantian kereta jika kereta mereka dianggap sebagai ‘total loss’.

Bagaimana Boleh Saya Tuntut Baucar Ini ?

Pemilik kereta yang terjejas banjir tidak perlu membuat sebarang permohonan untuk mendapatkan baucar diskaun. Ikuti langkah di bawah untuk memastikan anda mendapat baucar diskaun banjir. Kira-kira 1,800 pusat servis dan bengkel kereta di seluruh Malaysia telah mendaftar untuk menyertai inisiatif Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia.

Langkah 1:
Masuk ke mana-mana pusat servis berdaftar atau pengedar automotif yang sah. Anda boleh merujuk senarai di bawah mengenai semua syarikat automotif yang mengambil bahagian dalam inisiatif ini:
1. Proton, Perodua
2. Tan Chong Motors (Nissan)
3. UMW Toyota Motor
4. Honda Malaysia
5. Mitsubishi Motors Malaysia
6. Volvo Car Malaysia
7. TC Euro Cars (Renault)
8. Mercedes-Benz Malaysia
9. BMW Malaysia
10. Sime Darby Motor Group (Ford, Hyundai etc)
11. Bermaz (Mazda, Peugeot, and Kia)
12. Motor Image (Subaru)
13. Volkswagen Passenger Cars Malaysia

Langkah 2:
Bertemu dengan kakitangan perkhidmatan di pusat servis kereta atau pengedar automotif untuk meminta baucar ini. Juruteknik servis kemudian akan memeriksa kereta anda dan mengesahkan sama ada ia telah rosak akibat banjir. Anda akan dimaklumkan jika kereta anda layak mendapat baucar.

Langkah 3:
Jika anda layak, pusat servis/syarikat automotif akan terus mengkreditkan baucar RM1,000 ke dalam invois pembaikan kereta anda. Anda akan menerima invois daripada pusat servis/syarikat automotif anda yang menunjukkan bahawa RM1,000 telah ditolak daripada jumlah kos pembaikan kereta anda.

Adakah Terdapat Tarikh Akhir Untuk Menuntut Baucar Ini?

ya. Terdapat tarikh akhir untuk menuntut baucar ini. Pemilik kereta yang rosak akibat banjir boleh mula menuntut baucar ini dari sekarang sehingga 31 Mac 2022 sahaja. Selepas tempoh ini, pemilik kereta tidak boleh menuntut baucar ini walaupun mereka mempunyai kereta yang rosak akibat banjir.

Kesimpulan

Jika anda tidak mempunyai perlindungan banjir dalam perlindungan insurans anda dan mempunyai kereta yang rosak akibat banjir, pastikan anda cepat menuntut baucar ini. Baucar Diskaun Automotif Keluarga Malaysia merupakan satu inisiatif yang baik untuk membantu mengurangkan beban rakyat Malaysia yang dilanda banjir. Walaupun nilai baucar sebanyak RM1,000 tidak mencukupi untuk menampung kos pembaikan penuh kereta anda, ia tetap membantu mengurangkan beban kewangan anda dengan cara yang sedikit.