Anugerah Insurans Motor dan Takaful 2021/22

Anugerah Insurans dan Takaful Kereta Malaysia

Terbaik di Malaysia

2021/22

Pemenang telah dipilih secara bebas melalui lebih daripada 5,000 respons tinjauan

Apakah Anugerah Insurans/Takaful Motor?

Anugerah Insurans dan Takaful Motor ini telah ditubuhkan pada 2016 dan merupakan anugerah insurans motor dan takaful bebas pertama di Asia berdasarkan maklum balas pelanggan.
Setiap tahun iBanding akan menjalankan tinjauan secara dalam talian untuk bertanya kepada pelanggan sebenar Malaysia mengenai pendapat mereka mengenai syarikat insurans dan takaful semasa mereka. Hasilnya kemudian akan diterbitkan dalam pemeringkatan tahunan syarikat. Syarikat terbaik akan dianugerahkan Anugerah Insurans Motor dan Takaful. Matlamat anugerah ini adalah untuk membantu pengguna Malaysia membandingkan syarikat insurans dengan lebih baik, dengan menyediakan maklumat terperinci yang telus dan neutral mengenai syarikat permotoran terbaik di Malaysia.

Tinjauan tahun ini dijalankan secara dalam talian dari November 2020 hingga Mac 2021, dan lebih 5,000 rakyat Malaysia telah mengambil bahagian dalam tinjauan itu. Walau bagaimanapun, kami amat dukacita untuk memaklumkan bahawa kami telah memutuskan untuk tidak mengadakan majlis anugerah fizikal. Ini disebabkan terutamanya oleh cara COVID-19 telah memberi kesan kepada kehidupan kita. Kebanyakan organisasi kini mengurangkan mesyuarat fizikal untuk mengelakkan penyebaran virus. Disebabkan ini, kami di iBanding juga telah memutuskan untuk tidak mengadakan majlis anugerah secara fizikal. Walau bagaimanapun, anugerah itu masih penting untuk menunjukkan cara syarikat mengendalikan insurans/takaful kereta terutamanya semasa COVID-19.

Sebenarnya, anugerah begini akan kerap diberikan kepada syarikat kerana mereka telah membayar untuk kedudukan teratas atau sekumpulan orang dalam juri atau panel memilih pemenang. Dengan orang yang terlibat dalam proses keputusan, anda tidak boleh pasti bahawa keputusan adalah neutral. Kedudukan iBanding dan pemilihan pemenang menggunakan ulasan pelanggan sebenar dan model statistik yang kompleks untuk memberikan keputusan yang neutral dan tidak berat sebelah. Ini paling baik menggambarkan apa yang pengguna Malaysia percaya tentang tahap perkhidmatan sesebuah syarikat. Ia berfungsi seperti tapak web seperti Booking.com atau TripAdvisor, tetapi bukannya hotel, kami memberikan pandangan tentang syarikat insurans dan takaful Malaysia.

Sila isi tinjauan ini untuk memenangi sebuah iPhone 13!

Isi tinjauan ini untuk membantu dalam pencarian untuk syarikat Insurans/Takaful Kereta Terbaik 2020/21.
Dapatkan peluang untuk memenangi iPhone 13 sekarang!

Pemenang Tahun Lepas Tinjauan Insurans & Takaful Motor

Suhasri Ismail

Suhasri adalah pemenang kami dengan tiket terbanyak melebihi 1,000 tiket bagi namanya dengan berkongsi pautan istimewanya kepada rakan dan keluarga. Kami dengan berpenuh hati mengumumkan bahawa dia telah berjaya menerima hadiah iPhone melalui pos ke kediamannya. Suhasri merakamkan penghargaan yang setinggi-tingginya atas hadiah itu dan benar-benar gembira dengan iPhone baharunya.

Zubaida Yusoff

Zubaida adalah pemenang kedua kami untuk cabutan bertuah yang dipilih secara rawak dengan menjana nombor tiket. Kami juga berbesar hati untuk mengumumkan bahawa dia telah berjaya menerima hadiah iPhone. Zubaida telah menghantar mesej secara peribadi dan mengucapkan terima kasih kepada kami atas hadiah itu dan beliau benar-benar gembira dengan iPhone baharunya juga.

Anugerah Insurans Motor Malaysia

Pemenang dan Kedudukan #1:

Etiqa General Insurance

Tempat Kedua:

Tokio Marine Insurans

Mesej Daripada Ketua Pegawai Eksekutif Etiqa General Insurance Berhad

“Kami amat berbesar hati untuk dinamakan sebagai Pembekal Insurans Motor Terbaik untuk 2021/22. Ini menandakan keyakinan dan penghargaan tinggi orang ramai terhadap kami. Kami akan terus menawarkan perkhidmatan yang luar biasa kepada pelanggan kami berdasarkan budaya organisasi kami yang Pantas & Mudah sambil memberikan Nasihat Terbaik sama ada untuk membeli, mengemukakan tuntutan atau menerima pembayaran. Etiqa akan terus berinovasi lebih banyak produk berorientasikan keperluan pelanggan, seperti add-on Drive Less Save More yang dilancarkan baru-baru ini. Drive Less Save More adalah sebuah add on yang berinspirasikan kemampanan yang menawarkan pelanggan Etiqa rebat tunai daripada premium atau sumbangan mereka berdasarkan nilai perbatuan kenderaan mereka.”

Fukhairudin Mohd Yusof, Ketua Pegawai Eksekutif Etiqa General Insurance Berhad (EGIB)

Anugerah Takaful Motor Malaysia

Pemenang dan Kedudukan #1:

Syarikat Takaful Malaysia

Tempat Kedua :

Etiqa General Takaful

etiqa takaful

Mesej Daripada Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad

“Kami sangat berbesar hati untuk diiktiraf sekali lagi oleh rakyat Malaysia sebagai Syarikat Motor Takaful Terbaik di Malaysia untuk tahun 2021/22. Pengiktirafan ini adalah bukti manfaat dan nilai besar yang diberikan secara konsisten kepada pelanggan takaful motor kami, yang selanjutnya mencerminkan persetujuan pengguna mengenai jenama dan produk takaful motor kami, ketika berusaha untuk menawarkan penyelesaian perlindungan yang kompetitif untuk memenuhi harapan pengguna.”

Dato’ Sri Mohamed Hassan Kamil, Ketua Pegawai Eksekutif Syarikat Takaful Malaysia Keluarga Berhad

Pemeringkatan Syarikat-Syarikat Malaysia

Malaysia mempunyai lebih 20+ buah syarikat insurans konvensional dan 4 syarikat Takaful yang menjual insurans motor. Ia boleh menjadi sukar untuk mencari syarikat yang sesuai dengan anda. Kedudukan Tahunan iBanding dapat membantu anda membanding undian yang diterima oleh lebih daripada 5,000 rakyat Malaysia dalam tinjauan insurans motor tahunan kami.

Insurans Motor Terbaik Malaysia 2021/22

 1. Etiqa Insurance – 81 mata

 2. Tokio Marine – 80 mata

 3. AmGeneral & Kurnia – 79 mata

 4. Pacific & Orient – 77 mata

 5. Great Eastern General – 75 mata

 6. Berjaya Sompo – 75 mata

 7. AIG Malaysia – 73 mata

 8. AXA Affin – 72 mata

 9. Allianz Malaysia- 72 mata

 10. Lonpac – 71 mata

 11. MSIG – 70 mata

 12. RHB – 67 mata

 13. Liberty – 66 mata

 14. Zurich Malaysia – 65 mata

 15. Tune – 63 mata

 16. MPI Generali – 60 mata

 17. Pacific Insurance – 57 points

Motor Takaful Terbaik Malaysia 2021/22

 1. Syarikat Takaful Malaysia – 82 mata

 2. Etiqa Takaful – 81 mata

 3. Takaful Ikhlas – 77 mata

 4. Zurich Takaful – 71 mata

Apakah Anugerah Insurans Motor iBanding?

Anugerah Insurans Motor adalah anugerah tahunan yang dianjurkan oleh iBanding, sebuah laman web pendidikan insurans bebas. Anugerah ini diberikan kepada syarikat Insurans Motor dan Takaful Terbaik yang diundi oleh rakyat Malaysia sendiri.

Luke Roho, Pengarah ibanding.my, menjelaskan: “Laporan dan penarafan kami membantu rakyat Malaysia memahami dengan lebih baik kualiti perkhidmatan yang disediakan oleh syarikat-syarikat. Pada zaman ini, dengan begitu banyak maklumat di hujung jari, bukan lagi suatu rahsia  sama ada syarikat menawarkan perkhidmatan yang baik atau buruk. Rakyat Malaysia bebas menulis dan berkongsi pengalaman pelanggan yang luar biasa untuk membantu rakan dan keluarga mereka menikmati faedah yang sama. Sebaliknya, jika mereka mengalami perkhidmatan yang tidak baik, pengguna juga dapat cepat berkongsi di media sosial untuk membantu orang lain daripada melakukan kesilapan yang sama. Tinjauan dan model iBanding kami menangkap pengalaman itu secara bebas dan meringkaskannya dalam kedudukan supaya setiap rakyat Malaysia boleh mendapat manfaat daripada maklumat itu.”

Dipaparkan Di

Mengapakah Anugerah Insurans Motor dan Takaful Penting?
Bagaimana Ia Membantu?

Sejak bermulanya Motor Detariffication atau juga dikenali sebagai “Liberalization of the Motor Insurance Tariff”, syarikat insurans dibenarkan untuk menetapkan harga mereka sendiri untuk produk insurans motor mereka, tidak seperti sistem sebelum ini di mana semua harga dikawal oleh Bank Negara. Dengan semakin banyak syarikat insurans mula mengenakan harga yang berbeza untuk produk mereka, menjadi semakin penting bagi rakyat Malaysia untuk membandingkan bukan sahaja harga untuk polisi insurans motor mereka tetapi juga kualiti yang ditawarkan oleh syarikat yang berbeza.

Kebanyakan orang boleh menyemak harga insurans dalam talian sekarang. Lebih 10 syarikat menawarkan sebut harga dalam talian. Anda boleh mendapatkan senarai insurans terkini di sini.

Walau bagaimanapun, adalah sukar untuk membandingkan kualiti perkhidmatan antara syarikat insurans. iBanding menjalankan Tinjauan Insurans Motor setiap tahun mengenal pasti tahap perkhidmatan pelanggan dan perkhidmatan tuntutan yang baik. Syarikat terbaik dalam setiap kategori insurans konvensional dan takaful dianugerahkan dengan Anugerah Insurans Motor.

Anugerah Insurans Motor kami bukan cadangan untuk membeli. Sebaliknya, ia menawarkan panduan mengenai syarikat insurans atau takaful yang telah memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat Malaysia yang menyertai tinjauan tersebut. Tahun ini lebih 8,600 rakyat Malaysia mengambil bahagian.

Bagaimanakah pemeringkatan ini berfungsi? Bagaimanakah pemenang dipilih?

iBanding memeringkatkan kedudukan syarikat insurans dan takaful berdasarkan maklum balas sebenar daripada pemandu Malaysia dengan polisi insurans motor yang sah. Skor akhir dikira berdasarkan pelbagai faktor, seperti kepuasan pelanggan, tahun dengan syarikat insurans dan pengalaman tuntutan. Model pemarkahan sebenar tidak dikongsi untuk mengelakkan manipulasi keputusan. Walau bagaimanapun, model ini mengambil kira berapa banyak pengalaman dan titik sentuhan yang dimiliki pelanggan dengan syarikat insurans mereka.

Tinjauan Insurans Motor ini tidak dibayar atau dibiayai oleh mana-mana syarikat insurans atau takaful untuk memastikan kebebasan penuh, supaya tiada konflik dalam menentukan syarikat yang akan menang.

Mengapakah semua syarikat insurans tidak disenaraikan?

Tinjauan insurans telah dijawab oleh lebih daripada 5,000 peserta, tetapi tidak semua syarikat insurans menerima maklum balas yang mencukupi untuk memberikan penilaian yang adil terhadap tahap perkhidmatan dan kepuasan pelanggan mereka. Syarikat yang tidak mencapai bilangan jawapan minimum tidak disenaraikan.

Liputan Media
star
the sun daily malaysia
astro
Mengenai iBanding

Ditubuhkan pada Oktober 2016, iBanding terdiri daripada pasukan ahli yang berpengalaman lebih daripada 15 tahun dalam industri insurans. iBanding, adalah halaman web bebas yang menyediakan pendidikan tentang insurans dan takaful. Berikut adalah klip pendek mengenai apa yang iBanding lakukan untuk membantu pelanggan Malaysia.

Pemenang Anugerah Lepas

Insurans Motor Terbaik Malaysia 2019/20

 1. Tokio Marine

 2. Etiqa General

 3. AXA Affin General

 4. Allianz Malaysia

 5. MSIG

 6. AmGeneral & Kurnia

 7. MPI Generali

 8. Great Eastern General

 9. Tune Insurance

 10. Zurich General Insurance

 11. Pacific Insurance

 12. Lonpac

 13. RHB Insurance

 14. AIG Malaysia

 15. Chubb

 16. Berjaya Sompo

 17. Liberty Insurance

 18. Pacific & Orient

Takaful Kereta Terbaik Malaysia 2019/20

 1. Etiqa Takaful

 2. Syarikat Takaful Malaysia

 3. Takaful Ikhlas

 4. Zurich Takaful

Insurans Motor Terbaik Malaysia 2017/2018

 1. Etiqa General

 2. Allianz

 3. MPI Generali

 4. Tokio Marine

 5. MSIG

 6. Liberty Insurance

 7. AXA Affin General

 8. AMGeneral & Kurnia

 9. AIG Malaysia

 10. Lonpac

 11. Zurich General Insurance

 12. Berjaya Sompo

 13. Great Eastern General

 14. RHB Insurance

 15. Tune Insurance

 16. Pacific Insurance

 17. Pacific & Orient

Takaful Kereta Terbaik Malaysia 2017/2018

 1. Syarikat Takaful Malaysia

 2. Etiqa Takaful

 3. Takaful Ikhlas

 4. Zurich Takaful

Insurans Motor Terbaik Malaysia 2016/2017

 1. Allianz General Insurance

 2. Etiqa

 3. AXA Affin

 4. AmGeneral & Kurnia

 5. MSIG Insurance (Malaysia)

 6. AIA

 7. Zurich Insurance Malaysia

 8. RHB Insurance

 9. Lonpac

 10. AIG Malaysia

 11. Tokio Marine

 12. Berjaya Sompo

 13. Liberty, formerly Uni.Asia

 14. Chubb, formerly known ACE Jerneh

 15. Pacific Insurance, formarly MCIS

 16. Pacific & Orient

Takaful Kereta Terbaik Malaysia 2016/2017

 1. Syarikat Takaful Malaysia

 2. Etiqa Takaful

 3. Takaful Ikhlas

 4. Zurich Takaful, formerly known MAA Takaful