Kementerian Pengangkutan Malaysia (JPJ) kali terakhir mengumumkan lanjutan tarikh akhir pembaharuan cukai jalan tahun lepas.

Ini adalah berita baik kepada semua pengguna jalan raya di Malaysia kerana ramai orang terjejas dari segi kewangan akibat wabak itu. Bagaimana dengan tahun ini? Adakah terdapat sebarang pengecualian pada 2022 untuk pembaharuan cukai jalan? Jawapan mudah ialah tidak.

Adakah saya perlu memperbaharui cukai jalan pada tahun 2022?

Ini terpulang kepada anda dan anda boleh membuat keputusan sendiri. Berikut adalah dua situasi yang perlu dipertimbangkan.

  • Jika anda memiliki kereta dan anda menggunakannya, maka ya.
    • Anda perlu mempunyai cukai jalan yang sah. Tiada lagi pengecualian yang diberikan oleh JPJ untuk melanjutkan tarikh akhir pembaharuan cukai jalan. Jika anda memandu tanpa cukai jalan yang sah, anda akan ditarik balik dan dikenakan denda oleh pegawai penguatkuasa undang-undang. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa cukai jalan anda akan dibatalkan selepas tempoh aktif insurans kereta anda. Dengan memperbaharui lewat, ia tidak membantu anda menjimatkan wang.
  • Jika anda memiliki kereta dan tidak memandunya dan bercadang untuk tidak memandunya, maka tidak.
    • Anda tidak perlu mempunyai insurans dan cukai jalan. Hanya apabila anda memilih untuk mula menggunakan kereta, anda perlu membeli insurans dan cukai jalan. Anda akan menjimatkan wang untuk insurans dan cukai jalan semasa anda tidak menggunakan kereta anda.

Di manakah saya boleh memperbaharui cukai jalan?

JPJ menggalakkan pengguna jalan raya memperbaharui secara dalam talian menggunakan portal MySikap JPJ atau MyEG. Walau bagaimanapun, jika anda tergesa-gesa, anda juga mempunyai pilihan untuk memperbaharui di kaunter di mana-mana cawangan JPJ atau Pos Malaysia. Anda hanya perlu menjadualkan temu janji dengan mereka atau terus masuk ke pejabat.

Kesimpulan: Perlukah saya memperbaharui cukai jalan pada tahun 2022?

Ia bergantung. Jika anda memandu kereta anda, sebaiknya perbaharui cukai jalan tepat pada masanya kerana tiada lagi pengecualian yang diberikan oleh JPJ. Walau bagaimanapun, jika anda tidak memandu kereta anda, maka kami menasihati anda untuk tidak memperbaharui cukai jalan dan insurans motor anda. Dengan cara itu, anda akan menjimatkan wang untuk tempoh kereta anda tidak dipandu.