Memandangkan “total lockdown” semasa pusingan ketiga Movement Control Order (MCO), Kementerian Pengangkutan (MOT) telah memerintahkan semua agensinya menutup kaunter mereka. Jabatan pengangkutan jalan raya juga telah mengumumkan penangguhan semua transaksi JPJ di kaunter Pos Malaysia di seluruh negara dalam tempoh FMCO. Pejabat pos akan tetap dibuka di seluruh negara kerana mereka adalah perkhidmatan penting, namun tidak ada urusan JPJ yang dapat dilakukan semasa penutupan. Apa maksudnya dengan memperbaharui road tax? Mari kita lihat!

Masih perlu memandu kereta anda, tetapi road tax sudah luput?

Jangan risau! JPJ telah mengumumkan beberapa kelonggaran bagi lesen memandu, road tax (LKM) atau lesen vokasional (PSV / GDL) yang akan tamat semasa MCO ini. Dokumen-dokumen ini dapat diperbaharui dalam masa 30 hari setelah MCO ditamatkan. Kenapa? Apabila anda memperbaharui road tax anda, tarikh pada pelekat LKM akan diundurkan untuk menunjukkan tarikh permulaan insurans anda. Seperti fleksibiliti yang berkaitan dengan MCO sebelumnya, semua kenderaan dibenarkan beroperasi dengan road tax yang telah tamat tempoh TETAPI mesti mempunyai perlindungan insurans yang sah.

Oleh itu, perbaharui insurans anda atas talian, buat cetakan polisi (e-cover note) dan anda telah siap sedia. JANGAN LUPA untuk mencetak dan menyimpan nota e-cover insurans anda di dalam kenderaan setiap masa. Kemukakan kepada pihak berkuasa apabila diperlukan atau anda akan dikenakan denda. Ia adalah suatu kesalahan untuk memandu dengan insurans yang telah tamat tempoh semasa MCO ini.

Secara ringkas :

  • Pemandu tidak perlu memperbaharui roadtax mereka.
  • Pemandu PERLU memperbaharui dan mempunyai polisi insurans yang aktif.
  • Surat eCover insurans mesti ada di dalam kenderaan setiap masa.
  • Pemandu hanya perlu memperbaharui roadtax setelah MCO berakhir (dalam 30 hari)

Memperbaharui insurans tepat pada waktunya akan mengelakkan kerumitan?

Itu bergantung. Sekiranya anda tidak memandu kereta sama sekali semasa MCO, anda boleh memilih untuk tidak memperbaharui insurans anda dengan segera. Anda boleh menunggu sehingga anda perlu memandu lagi. Kemudian beli insurans dan road tax bersama. Ini akan menghindarkan tarikh pembaharuan insurans dan road tax anda dari diundurkan. Selain itu, anda juga menjimatkan wang dengan tidak membayar insurans dan road tax semasa kereta anda tidak digunakan.

Namun ada kelemahan besar dan kami menasihatkan untuk tidak menunggu terlalu lama. Tidak memperbaharui dalam masa yang lama menyebabkan terlalu banyak kerumitan. Anda mungkin tidak dapat memperbaharui insurans anda atas talian jika polisi anda lebih tua dari 30 hari. Anda mesti menghubungi syarikat insurans untuk memperbaharui di sana kerana syarikat insurans perlu mengesahkan bahawa kereta anda tidak mengalami sebarang kemalangan dalam tempoh tidak aktif.

Ringkasnya, ya anda harus memperbaharui insurans anda tepat pada waktunya untuk mengelakkan kerumitan!

Pembaharuan insurans lewat memerlukan lebih banyak wang

Banyak syarikat insurans tidak menawarkan pembaharuan atas talian apabila insurans anda tamat. Ini bermakna anda tidak boleh memperbaharui atas talian lagi dan akan kehilangan 10% diskaun atas talian.

Memperbaharui insurans lewat adalah lebih banyak kerja

Banyak syarikat insurans memerlukan anda mengambil gambar kereta anda atau membawa kereta ke bengkel sebelum memperbaharui insurans anda. Syarikat insurans melakukan ini untuk memastikan kereta tidak mengalami kerosakan yang sedia ada. Pada masa lalu, banyak orang menagalami kemalangan dan hanya kemudian membeli insurans untuk membuat tuntutan kepada syarikat insurans.

Baca pernyataan penuh yang dikeluarkan oleh Kementerian Pengangkutan di Malaysia.

Soalan Yang Sering Diajukan

Bagaimana cara memperbaharui lesen memandu (CDL) dan road tax (LKM) yang kompeten jika saya mahu?

Anda boleh memperbaharui secara dalam talian melalui mySIKAP JPJ atau myEG Portal.

Adakah saya perlu mengambil lesen atau pelekat road tax CDL / LKM saya di kaunter apabila membeli melalui portal mySIKAP JPJ atau myEG semasa MCO semasa?

Tidak perlu hadir di kaunter untuk mendapatkan lesen memandu atau pelekat road tax. Bukti pembayaran yuran CDL / LKM adalah bukti yang mencukupi.

Adakah wajib memperbaharui road tax saya semasa MCO ini?

Tidak wajib.

Menurut Seksyen 66 (1) APJ 1987 (Akta333) :

“Menteri Pengangkutan telah memberikan pengecualian untuk pembaharuan road tax (LKM) selama MCO berkuatkuasa (25 Mac 2020) Pemandu perlu memiliki fotokopi perlindungan insurans atau nota e-cover yang sah iaitu berkuat kuasa sepanjang MCO ”

Berapa lamakah masa sebelum Lesen Pemandu Malaysia (LMM) saya diperbaharui?

Semua pemegang lesen HARUS memperbaharui lesen yang telah tamat dalam 30 hari dari pengisytiharan bahawa MCO dicabut

Berapa lamakah masa sebelum Cukai Jalan (LKM) saya diperbaharui?

Semua pemilik kenderaan bermotor WAJIB memperbaharui road tax yang telah tamat dalam 30 hari dari pengisytiharan bahawa MCO dicabut.