Anda mungkin pernah mendengar tentang PolicyStreet untuk memperbaharui insurans kereta anda dalam talian. Adakah anda tahu sama ada PolicyStreet lebih murah atau lebih baik daripada iBanding? Biar kami beritahu anda. iBanding lebih murah. Ketahui bagaimana dalam artikel ini.

Tahukah anda untuk menjimatkan wang insurans kereta adalah mudah. Kesilapan kebanyakan pemandu adalah mereka tidak mengambil langkah mudah untuk mencari insurans motor termurah. Sebaliknya, pemandu hanya menerima sebut harga pembaharuan syarikat insurans, terutamanya kerana mereka berasa berpuas hati bahawa jumlah yang disebut harga adalah kurang daripada yang mereka bayar pada tahun sebelumnya.

PolicyStreet vs iBanding

Kami akan membandingkan sebut harga yang dijana oleh PolicyStreet dan iBanding untuk Proton Saga 1.3L Premium 4 Speed Automatic. Pemandu mempunyai 30% Non-Claims Discount (NCD).

Selepas memasukkan butiran kereta dan pemilik, di bawah adalah senarai syarikat yang ditawarkan oleh PolicyStreet dan iBanding untuk memperbaharui insurans kereta. Terdapat senarai 6 syarikat yang ditawarkan oleh PolicyStreet manakala iBanding menawarkan senarai 4 syarikat.

Paling murah di PolicyStreet ialah RM809.33

Berdasarkan senarai daripada PolicyStreet, insurans paling murah adalah dari Pacific & Orient yang berharga RM809.33 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM33,300. Yang paling mahal dalam senarai adalah daripada Allianz yang berharga RM945.72 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM35,000.

Paling murah di iBanding ialah RM654.60

Berdasarkan senarai daripada iBanding, insurans paling murah adalah daripada Etiqa yang berharga RM654.60 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM33,000. Yang paling mahal dalam senarai adalah dari Takaful Malaysia yang berharga RM869.00 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM35,800.

Dalam melakukan perbandingan ini, kami akan melihat dengan lebih dekat pada kadar yang ditawarkan oleh beberapa syarikat insurans daripada Policystreet dan iBanding. Seperti yang anda lihat daripada senarai di atas, hanya 2 syarikat yang ditawarkan oleh PolicyStreet dan iBanding iaitu AXA Malaysia dan Syarikat Takaful Malaysia. Oleh itu, kami akan membandingkan kadar yang ditawarkan oleh AXA Malaysia dan Syarikat Takaful Malaysia melalui PolicyStreet dan iBanding.

Perbandingan 1 : AXA Malaysia

Di PolicyStreet, harga insurans motor daripada AXA ialah RM819.67 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM29,000. Ambil perhatian bahawa anda tidak boleh menukar jumlah diinsuranskan yang ditunjukkan dengan PolicyStreet. Anda hanya boleh menukar jumlah diinsuranskan dengan menghubungi PolicyStreet melalui WhatsApp.

Di iBanding, anda boleh menukar jumlah diinsuranskan secara manual. Untuk menjadikan ini perbandingan yang adil, kami telah menetapkan jumlah diinsuranskan kepada RM29,000 juga. Seperti yang anda boleh lihat, harga insurans motor daripada AXA ialah RM745.90 di iBanding untuk jumlah diinsuranskan yang sama sebanyak RM29,000.

Ini bermakna anda akan menjimatkan RM73.77 apabila anda membeli insurans motor AXA melalui pautan khas iBanding. Selain itu, anda juga akan menerima pulangan tunai RM40 apabila anda menggunakan pautan khas iBanding. Ini memberikan anda jumlah penjimatan sebanyak RM113.77. Ini adalah penjimatan sebanyak 14.9% daripada wang anda apabila anda menggunakan iBanding.

Perbandingan 2 : Syarikat Takaful Malaysia

Di PolicyStreet, harga insurans motor daripada Takaful Malaysia ialah RM903.70 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM32,600. Sekali lagi, ambil perhatian bahawa anda tidak boleh menukar jumlah diinsuranskan yang ditunjukkan dengan PolicyStreet. Anda hanya boleh menukar jumlah diinsuranskan dengan menghubungi PolicyStreet melalui WhatsApp.

Di iBanding, anda boleh menukar jumlah diansuranskan secara manual. Sekali lagi, untuk membuat perbandingan yang adil ini, kami telah menetapkan jumlah diinsuranskan kepada RM32,600 juga. Seperti yang anda boleh lihat, harga insurans motor dari Takaful Malaysia ialah RM822.30 di iBanding untuk jumlah diinsuranskan yang sama sebanyak RM32,600.

Ini bermakna anda akan menjimatkan RM81.40 apabila anda membeli insurans motor daripada Takaful Malaysia melalui pautan khas iBanding. Selain itu, anda juga akan menerima pulangan tunai RM10 apabila anda menggunakan pautan khas iBanding. Ini memberikan anda jumlah penjimatan sebanyak RM91.40. Ini adalah penjimatan sebanyak 10.6% daripada wang anda apabila anda menggunakan iBanding.

Perbezaan : PolicyStreet vs iBanding

Terdapat beberapa perbezaan antara PolicyStreet dan iBanding. Seperti yang anda lihat, perbezaan yang paling ketara ialah harga. Berdasarkan perbandingan di atas, anda dapat melihat bahawa iBanding membantu anda menjimatkan banyak wang berbanding PolicyStreet. Mari kita lihat perbezaan lain antara PolicyStreet dan iBanding.

1. Pulangan tunai sehingga RM150

Apabila anda memperbaharui dengan iBanding, anda akan menerima pulangan tunai yang dibayar terus ke akaun bank anda. Pulangan tunai ini adalah antara RM10 hingga RM150. Ini bermakna anda boleh mendapatkan wang sementara anda mendapat harga termurah untuk insurans kereta.

Sebaliknya, PolicyStreet tidak memberikan sebarang pulangan tunai apabila anda membeli insurans kereta melalui mereka.

2. Rebat 10%

Syarikat insurans biasanya memberikan rebat 10% apabila anda membeli dalam talian. Seperti yang anda boleh lihat dari petikan di bawah, dengan iBanding terdapat rebat 10% sebanyak RM85.15 yang diberikan oleh syarikat insurans. Rebat ini digunakan apabila anda membeli insurans kereta daripada mana-mana syarikat melalui pautan khas iBanding.

Sebaliknya, tiada rebat ditunjukkan dalam petikan daripada PolicyStreet.

3. Cukai perkhidmatan lebih rendah sebanyak 10%

Dengan iBanding, anda akan dikenakan cukai perkhidmatan yang lebih rendah. Sebabnya adalah kerana harga keseluruhan insurans kereta anda sentiasa lebih murah apabila anda memperbaharui melalui iBanding. Dengan harga keseluruhan yang lebih rendah, anda akan dikenakan cukai perkhidmatan yang lebih rendah. Seperti yang dapat dilihat, cukai perkhidmatan di PolicyStreet ialah RM51.09 manakala cukai perkhidmatan ke atas iBanding ialah RM45.98.

Dengan memperbaharui dengan iBanding, anda menjimatkan RM5.11 untuk cukai perkhidmatan. Ini adalah kira-kira 10% lebih rendah berbanding cukai perkhidmatan di PolicyStreet.

4. Perbaharui terus dengan syarikat insurans

Apabila anda klik untuk memperbaharui dengan iBanding melalui pautan khas, anda akan diarahkan ke halaman web rasmi syarikat insurans di mana anda boleh meneruskan untuk membeli insurans kereta anda. Ini menunjukkan bahawa iBanding tidak mengenakan sebarang bayaran tambahan kepada anda. Anda membeli terus dengan syarikat insurans pada harga yang ditawarkan oleh iBanding kepada anda.

Apabila anda klik untuk memperbaharui dengan PolicyStreet, anda akan kekal di halaman web PolicyStreet sehingga anda melengkapkan pembelian anda. Ini bermakna anda membeli daripada PolicyStreet dan bukannya membeli terus daripada syarikat insurans.

Bandingkan URL di bawah: policystreet.com dan axamotoronline.com

Kesimpulan: Syarikat mana yang lebih baik?

Seperti yang anda boleh lihat, iBanding lebih MURAH! Untuk membuat kesimpulan, berikut ialah jadual yang menunjukkan perbezaan antara PolicyStreet dan iBanding.

Seperti yang anda lihat, iBanding adalah PEMENANG. Apabila anda memilih iBanding untuk memperbaharui insurans kereta anda, anda membeli 25% lebih murah, dengan pulangan tunai, dengan rebat 10%, dengan cukai perkhidmatan yang lebih rendah dan membeli terus daripada syarikat insurans. Walaupun PolicyStreet menawarkan lebih banyak syarikat, ia bukanlah yang termurah berbanding dengan iBanding. Mula menjimat wang anda sekarang dengan memilih untuk memperbaharui insurans kereta anda melalui iBanding.