Sekiranya anda tidak tahu, perlindungan banjir tidak dilindungi di bawah insurans kereta biasa anda. Bukan semua pelan insurans kereta melindungi banjir kilat. Anda perlu membeli perlindungan tambahan untuk banjir kilat. Dalam artikel ini, kami akan membincangkan sama ada berbaloi untuk mendapatkan perlindungan banjir bersama insurans kereta anda.

Anda tidak akan tahu bila banjir kilat seterusnya akan berlaku – memandangkan hujan turun hampir setiap petang. Menurut  Jabatan Meteorologi Malaysia, keadaan cuaca hujan akan berlaku selama beberapa minggu akan datang. Apabila hujan, terdapat kemungkinan besar banjir kilat berlaku – terutamanya di bandar utama seperti Kuala Lumpur, Selangor, Lembah Klang. Baru-baru ini, Pulau Pinang dilanda banjir kilat dan ini menjejaskan 34 kawasan di negeri ini.

Baca di bawah untuk mengetahui bagaimana anda boleh menjimatkan wang anda untuk bil pembaikan kereta yang mahal untuk kerosakan akibat air.

Cara Menjimatkan Wang Dari Bil Membaiki Kereta Mahal Akibat Banjir Kilat

Anda perlu membeli pelan lindungan banjir daripada penyedia insurans kereta anda.

Di Malaysia, perlindungan banjir insurans kereta adalah perkhidmatan tambahan yang disediakan oleh setiap penyedia insurans kereta. Perlindungan tambahan ini dirujuk sebagai “peril khas”. Perlindungan tambahan ini sering membayar harga membaiki kereta yang rosak akibat tanah runtuh, taufan dan BANJIR!

Perlindungan tambahan ” peril khas” adalah serupa dengan perlindungan cermin depan kerana ia tidak termasuk dalam polisi insurans kereta biasa anda. Ia mesti dibeli sebagai tambahan semasa memperbaharui insurans kereta anda.

Syarikat Insurans Kereta Mana yang Menyediakan Perlindungan Banjir?

Semua syarikat insurans kereta menawarkan perlindungan banjir. Walau bagaimanapun, kebanyakan syarikat insurans kereta menyediakan perlindungan banjir hanya sebagai tambahan. Terdapat hanya beberapa syarikat insurans kereta yang merangkumi perlindungan banjir sebagai sebahagian daripada pelan insurans kereta.

Apa yang anda perlu lakukan ialah menyemak pelan insurans anda jika “peril khas” adalah sebahagian daripada pelan lindungan anda. Jika tidak, terdapat pilihan untuk anda membelinya sebagai tambahan.

Berapakah Kos untuk Liputan Banjir?

Tidak banyak kos untuk membeli insurans kereta anda dengan perlindungan banjir. Di bawah ialah beberapa contoh kos perlindungan banjir daripada beberapa syarikat insurans kereta.

  • Insurans Motor Etiqa
    Seperti yang anda lihat di bawah, pelan lindungan banjir asas dari Etiqa hanya berharga RM35 dan melindungi kereta anda daripada banjir, tanah runtuh dan ribut petir. Perlindungan ini hanyalah tambahan sebanyak 5.3% kepada harga asas insurans kereta anda.
  • Insurance Motor Berjaya Sompo
    Seperti yang anda lihat di bawah, tambahan lindungan banjir dari Berjaya Sompo hanya berharga RM28 iaitu kira-kira tambahan sebanyak 3.4% kepada harga insurans kereta asas anda.
  • Insurance Motor AXA
    Seperti yang anda lihat di bawah, tambahan lindungan banjir daripada AXA hanya berharga RM30 dan melindungi kereta anda daripada banjir juga. Perlindungan tambahan ini berharga RM30 dan merupakan tambahan sebanyak 3.7% kepada harga asas insurans kereta anda.

Kesimpulan: Adakah perlindungan banjir kereta berbaloi?

Ya, terutamanya di Malaysia, setiap sen berbaloi untuk membeli lindungan tambahan ini. Adalah selamat untuk memastikan kereta anda dilindungi oleh syarikat insurans daripada banjir dan tanah runtuh kerana hujan kerap turun di Malaysia. Walaupun adalah perkara biasa untuk mengandaikan bahawa tanah runtuh dan banjir tidak akan memberi banyak kesan kepada kereta anda, adalah lebih baik untuk sentiasa selamat daripada menyesal. Walaupun anda tidak tinggal di lokasi berisiko banjir, banjir di pusat membeli-belah atau di jalan raya masih akan merosakkan kereta anda apabila anda dalam perjalanan. Anda perlu membelanjakan banyak wang untuk membaiki kerosakan air, terutamanya jika ia menjejaskan komponen mekanikal enjin. Mendapatkan perlindungan tambahan adalah sangat berbaloi dengan bayaran yang kecil untuk mendapatkannya.