Anda mungkin pernah mendengar tentang Fatberry untuk memperbaharui insurans kereta anda dalam talian. Namun, tahukah anda jika Fatberry lebih murah daripada iBanding? Amaran spoiler! iBanding lebih murah. Mari ketahui bagaimana dalam artikel ini.

Anda boleh menjimatkan banyak wang semasa membeli insurans kereta. Ambil langkah mudah untuk mencari insurans motor termurah. Jangan hanya menerima sebut harga pembaharuan syarikat insurans kerana jumlah yang disebut harga adalah kurang daripada yang anda bayar pada tahun sebelumnya.

Fatberry vs iBanding

Kami akan membandingkan sebut harga yang dijana oleh Fatberry dan iBanding untuk Proton Waja 1.6L Premium 5 Speed Manual 2010. Pemilik kereta ini mendapat 55% Diskaun Tanpa Tuntutan (NCD).

Selepas memasukkan butiran kereta dan pemilik, di bawah adalah senarai syarikat yang ditawarkan oleh Fatberry dan iBanding untuk memperbaharui insurans kereta. Terdapat senarai 6 syarikat yang ditawarkan oleh Fatberry manakala iBanding menawarkan senarai 4 syarikat.

Paling murah di Fatberry ialah RM320.21

Berdasarkan senarai daripada Fatberry, insurans paling murah adalah daripada Tune Protect yang berharga RM320.21 untuk jumlah diansurkan sebanyak RM11,000. Yang paling mahal dalam senarai adalah dari Zurich yang berharga RM325.60 untuk jumlah diansurkan yang sama sebanyak RM11,000.

Paling murah di iBanding ialah RM252.19

Berdasarkan senarai daripada iBanding, insurans paling murah adalah daripada Etiqa yang berharga RM252.19 untuk jumlah diansurkan sebanyak RM11,000. Yang paling mahal dalam senarai adalah dari Zurich yang berharga RM291.20 untuk jumlah diansurkan yang sama sebanyak RM11,999.

Perbandingan : Syarikat Termurah

Dalam melakukan perbandingan ini, kami akan melihat lebih dekat pada kadar yang ditawarkan oleh syarikat insurans termurah daripada Fatberry dan iBanding. Untuk menjadikan ini perbandingan yang adil, kami akan membandingkan jumlah diinsuranskan sebanyak RM11,000 dalam kedua-dua syarikat.

Seperti yang anda boleh lihat di bawah, yang paling murah pada Fatberry adalah daripada Tune Protect yang berharga RM320.21 untuk jumlah diansurkan sebanyak RM11,000.

Sebaliknya, kadar termurah di iBanding adalah daripada Etiqa yang berharga RM272.19 untuk jumlah diansurkan yang sama sebanyak RM11,000.

Ini bermakna anda akan menjimatkan RM48.02 apabila anda membeli insurans motor daripada Etiqa melalui pautan khas iBanding. Selain itu, anda juga akan mendapat pulangan tunai sebanyak RM20 apabila anda menggunakan pautan istimewa iBanding. Ini memberikan anda jumlah penjimatan sebanyak RM68.02. Ini adalah penjimatan sebanyak 23.8% daripada wang anda apabila anda menggunakan iBanding.

Perbezaan : Fatberry vs iBanding

Terdapat beberapa perbezaan antara Fatberry dan iBanding. Seperti yang anda lihat, perbezaan yang paling ketara ialah harga. Berdasarkan perbandingan di atas, anda dapat melihat bahawa iBanding membantu anda menjimatkan banyak wang berbanding Fatberry. Mari kita lihat perbezaan lain antara Fatberry dan iBanding.

1. Pulangan tunai sehingga RM150

Apabila anda memperbaharui dengan iBanding, anda akan menerima pulangan tunai yang dibayar terus ke akaun bank anda. Pulangan tunai ini antara RM10 hingga RM150. Ini bermakna anda boleh mendapatkan wang sambil anda mendapat harga termurah untuk insurans kereta.

Sebaliknya, Fatberry tidak memberikan sebarang bentuk pulangan tunai apabila anda membeli insurans kereta melalui mereka.

2. Rebat 10%

Syarikat insurans biasanya memberikan rebat 10% apabila anda membeli dalam talian. Seperti yang anda lihat dari petikan di bawah, dengan iBanding terdapat rebat 10% yang diberikan oleh syarikat insurans. Rebat ini diberi apabila anda membeli insurans kereta daripada mana-mana syarikat melalui pautan khas iBanding.

Sebaliknya, terdapat rebat sebanyak RM0 yang ditunjukkan dalam petikan daripada Fatberry.

3. Perbaharui terus dengan syarikat insurans

Apabila anda klik untuk memperbaharui dengan iBanding melalui pautan khas, anda akan diarahkan ke halaman web rasmi syarikat insurans di mana anda boleh meneruskan untuk membeli insurans kereta anda. Ini menunjukkan bahawa iBanding tidak mengenakan sebarang bayaran tersembunyi kepada anda. Anda membeli terus dengan syarikat insurans pada harga yang ditawarkan oleh iBanding kepada anda.

Apabila anda mengklik untuk memperbaharui dengan Fatberry, anda akan kekal di halaman web Fatberry sehingga anda melengkapkan pembelian anda. Ini bermakna anda membeli daripada Fatberry dan bukannya membeli secara terus daripada syarikat insurans.

Bandingkan URL di bawah : fatberry.com dan motortakaful.com

Kesimpulan: Siapa yang lebih baik?

Seperti yang anda sedia maklum, iBanding lebih murah berbanding Fatberry. Sebagai kesimpulan, berikut adalah jadual yang menunjukkan perbezaan antara Fatberry dan iBanding.

Oleh itu, iBanding  ialah PEMENANG. Apabila anda memilih iBanding untuk memperbaharui insurans kereta anda, anda membeli 24% lebih murah, dengan pulangan tunai, dengan rebat 10%, dan membeli terus daripada syarikat insurans. Walaupun Fatberry menawarkan lebih banyak syarikat, ia bukanlah yang termurah berbanding iBanding. Mula jimat wang anda sekarang dengan memilih untuk memperbaharui insurans kereta anda melalui iBanding.