Anda mungkin pernah mendengar tentang Bjak ntuk memperbaharui insurans kereta anda dalam talian. Namun, tahukah anda jika Bjak lebih murah daripada iBanding? Jawapannya, iBanding lebih murah dari Bjak. Mari ketahui caranya dalam artikel ini.

Anda boleh menjimatkan banyak wang untuk insurans kereta. Ambil langkah yang mudah untuk mencari insurans motor termurah. Jangan hanya menerima sebut harga pembaharuan daripada syarikat insurans kerana jumlah yang disebut harga adalah kurang daripada yang anda bayar pada tahun sebelumnya.

Bjak vs iBanding

Kami akan membandingkan sebut harga yang dijana oleh Bjak dan iBanding untuk Proton Saga 1.3L Premium 4 Speed Automatic. Pemandu mempunyai 30% Non-Claim Discount (NCD).

Selepas memasukkan butiran kereta dan pemilik, di bawah adalah senarai syarikat yang ditawarkan oleh Bjak dan iBanding untuk memperbaharui insurans kereta. Terdapat senarai 6 syarikat yang ditawarkan oleh Bjak manakala iBanding menawarkan senarai 4 syarikat.

Paling murah di Bjak ialah RM696.35

Berdasarkan senarai dari Bjak, insurans paling murah adalah dari Pacific & Orient yang berharga RM696.35 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM30,000. Yang paling mahal dalam senarai adalah dari Tokio Marine yang berharga RM976.22 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM36,000.

Paling murah di iBanding ialah RM654.60

Berdasarkan senarai daripada iBanding, insurans paling murah adalah daripada Etiqa yang berharga RM654.60 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM33,000. Yang paling mahal dalam senarai adalah dari Takaful Malaysia yang berharga RM869.00 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM35,800.

Dalam melakukan perbandingan ini, kami akan melihat dengan lebih teliti pada kadar yang ditawarkan oleh beberapa syarikat insurans daripada Bjak dan iBanding. Seperti yang anda lihat daripada senarai di atas, Syarikat Takaful Malaysia adalah satu-satunya syarikat yang ditawarkan oleh Bjak dan iBanding. Oleh itu, kami akan membandingkan kadar yang ditawarkan oleh Syarikat Takaful Malaysia melalui Bjak dan iBanding.

Perbandingan : Syarikat Takaful Malaysia

Untuk menjadikan ini perbandingan yang adil, kami telah menetapkan jumlah diinsuranskan kepada RM33,000 pada kedua-dua Bjak dan iBanding.

Pada Bjak, harga insurans motor dari Takaful Malaysia ialah RM912.55 untuk jumlah diinsuranskan sebanyak RM33,000.

Pada iBanding, harga insurans motor dari Takaful Malaysia ialah RM822.30 untuk jumlah diinsuranskan yang sama sebanyak RM33,000.

Ini bermakna anda akan menjimatkan RM90.25 apabila anda membeli insurans motor daripada Takaful Malaysia melalui pautan khas iBanding. Selain itu, anda juga akan mendapat pulangan tunai sebanyak RM10 apabila anda menggunakan pautan istimewa iBanding. Ini memberikan anda jumlah penjimatan sebanyak RM100.25. Ini adalah penjimatan sebanyak 11.6% daripada wang anda apabila anda menggunakan iBanding.

Perbezaan : Bjak vs iBanding

Terdapat beberapa perbezaan antara Bjak dan iBanding. Seperti yang anda lihat, perbezaan yang paling ketara ialah harga. Berdasarkan perbandingan di atas, anda dapat melihat bahawa iBanding membantu anda menjimatkan banyak wang berbanding Bjak. Mari kita lihat perbezaan lain antara Bjak dan iBanding.

1. Pulangan tunai sehingga RM150

Apabila anda memperbaharui dengan iBanding, anda akan menerima pulangan tunai yang dibayar terus ke akaun bank anda. Pulangan tunai ini antara RM10 hingga RM150. Ini bermakna anda boleh mendapatkan wang sementara anda mendapat harga termurah untuk insurans kereta.

Sebaliknya, Bjak tidak memberikan sebarang bentuk pulangan tunai apabila anda membeli insurans kereta melalui mereka.

2. Rebat 10%

Syarikat insurans biasanya memberikan rebat 10% apabila anda membeli dalam talian. Seperti yang anda boleh lihat dari petikan di bawah, dengan iBanding terdapat rebat 10% sebanyak RM85.15 yang diberikan oleh syarikat insurans. Rebat ini terpakai apabila anda membeli insurans kereta daripada mana-mana syarikat melalui pautan khas iBanding.

Sebaliknya, terdapat rebat sebanyak RM0 yang ditunjukkan dalam petikan daripada Bjak.

3. Cukai perkhidmatan lebih rendah sebanyak 10%

Dengan iBanding, anda akan dikenakan cukai perkhidmatan yang lebih rendah. Sebabnya adalah kerana harga keseluruhan insurans kereta anda sentiasa lebih murah apabila anda memperbaharui melalui iBanding. Dengan harga keseluruhan yang lebih rendah, anda akan dikenakan cukai perkhidmatan yang lebih rendah. Seperti yang dapat dilihat, cukai perkhidmatan pada Bjak ialah RM51.09 manakala cukai perkhidmatan pada iBanding ialah RM45.98.

Dengan memperbaharui dengan iBanding, anda menjimatkan RM5.11 untuk cukai perkhidmatan. Ini adalah kira-kira 10% lebih rendah berbanding cukai perkhidmatan pada Bjak.

4. Perbaharui terus dengan syarikat insurans

Apabila anda klik untuk memperbaharui dengan iBanding melalui pautan khas, anda akan diarahkan ke halaman web rasmi syarikat insurans di mana anda boleh terus untuk membeli insurans kereta anda. Ini menunjukkan bahawa iBanding tidak mengenakan sebarang bayaran tambahan kepada anda. Anda membeli terus dengan syarikat insurans pada harga yang ditawarkan oleh iBanding kepada anda.

Apabila anda klik untuk memperbaharui dengan Bjak, anda akan kekal di halaman web Bjak sehingga anda melengkapkan pembelian anda. Ini bermakna anda membeli dari Bjak dan bukannya membeli terus dari syarikat insurans.

Bandingkan URL di bawah : bjak.my dan online.takaful-malaysia.com.my.

Kesimpulan: Syarikat mana yang lebih baik?

Seperti yang sedia maklum, iBanding lebih murah daripada Bjak. Sebagai kesimpulan, berikut adalah jadual yang menunjukkan perbezaan antara kedua-dua syarikat.

Oleh itu, iBanding adalah PEMENANG. Apabila anda memilih iBanding untuk memperbaharui insurans kereta anda, anda membeli 25% lebih murah, dengan pulangan tunai, dengan rebat 10%, dengan cukai perkhidmatan yang lebih rendah dan membeli terus daripada syarikat insurans. Walaupun Bjak menawarkan lebih banyak syarikat, ia bukanlah yang termurah berbanding iBanding. Mula menyimpan wang anda sekarang dengan memilih untuk memperbaharui insurans kereta anda melalui iBanding.