Ramai di kalangan kita yang beranggapan kita sudah selamat dengan adanya takaful kenderaan. Tanggapan itu salah. Sebenarnya banyak situasi yang mungkin kita rasakan dilindungi polisi tetapi sebenarnya tidak. Di sini kami senaraikan 7 contoh situasi sedemikian. Berapa banyak kah yang tidak anda ketahui sebelum ini?

7 situasi yang tidak dilindungi insurans kenderaan:

 

motor insurance won't cover

Car damaged during riot? Not covered.

 

No. 7: Kerosakan akibat rusuhan

Segala kerosakan terhadap kenderaan anda yang disebabkan oleh rusuhan dan perbalahan tidak dilindungi polisi insurans. Perkara ini tidak lah merisaukan sangat kerana di Malaysia kurang berlaku keadaan seperti ini. Walau bagaimanapun, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, semakin banyak pula perhimpunan yang diadakan di kota-raya. Kita masih bernasib-baik kerana tidak banyak berlaku kerosakan harta-benda. Tetapi jika anda khuatir, terdapat polisi tambahan yang boleh didapati untuk lindungi kenderaan anda akibat situasi sebegini.

motor insurance won't cover

Fancy accessories? Not covered.

 

No. 6: Aksesori selepas jualan

Ini termasuklah sport rims dan alat stereo yang canggih yang bukan dipasang bersama kenderaan yang dibeli. Jika berlaku kecurian ke atas peralatan ini, polisi insurans kenderaan anda tidak akan membayar ganti-rugi kepada anda. Jadi, jika anda telah banyak berbelanja ke atas aksesori kereta anda, kami nasihatkan supaya membeli polisi tambahan yang melindungi peralatan ini.

motor insurance won't cover

No. 5: Banjir (dan juga lain-lain bencana alam)

Malangnya ramai rakyat Malaysia yang agak biasa dengan keadaan ini. Kerana ianya sering berlaku, ramai di antara kita yang bertanggapan kerosakan akibat banjir dilindungi polisi insurans. Sebenarnya tidak. Ini termasuklah enjin rosak akibat kemasukan air, kereta ranap akibat pokok tumbang dan sebagainya. Jika ingin dilindungi, anda boleh juga dapatkan perlindungan tambahan untuk tujuan ini.

motor insurance won't cover

Your friend crashed your car? Not covered.

 

No. 4: Bila kereta dipandu orang lain

Ini termasuklah suami atau isteri sendiri, anak-anak, ibu-bapa dan rakan. Jika berlaku kerosakan pada kereta akibat kemalangan di mana kereta dipandu oleh orang lain selain anda, polisi anda tidak akan membayar ganti rugi untuk membaiki kereta anda. Perkara ini boleh diselesaikan dengan membayar RM 400 kepada syarikat insurans anda jika anda masih ingin buat tuntutan ke atas kerosakan itu. Tetapi cara yang lebih murah dan mudah adalah dengan menambah pemandu lain ke dalam polisi anda. Setiap nama yang ditambah dikenakan harga RM10 sahaja. Mana lagi murah? RM10 atau RM400?

motor insurance won't cover

test

 

No. 3: Liabiliti undang-undang kepada penumpang dan untuk penumpang

Cuba bayangkan sinario ini. Suatu hari anda memandu rakan anda tiba-tiba anda berkemalangan. Walaupun tiada yang cedera, tetapi rakan anda saman anda di mahkamah ke atas trauma yang beliau lalui. Di sini, polisi anda tidak akan menjamin anda dan tidak akan membayar pampasan kepada rakan anda, walaupun beliau betul-betul cedera sekali pun! Jika ingin elakkan perkara sebegini daripada berlaku, samada elakkan berkawan dengan orang-orang seperti ini, atau beli perlindungan tambahan yang dipanggil: Liabiliti Undang-Undang kepada Penumpang.

Dalam sinario lain, jika penumpang anda pula yang menyebabkan kerosakan harta benda atau kecederaan pada orang lain dan anda pula yang disaman. Contohnya, jika penumpang anda membuka pintu kereta dengan tiba-tiba dan cederakan penunggang motosikal di sebelah. Polisi kenderaan tidaklah melindungi anda atas kes sedemikian. Jadi perlindungan tambahan yang boleh dibeli untuk tujuan ini dipanggil: Liabiliti Undang-Undang untuk Penumpang.

Jika anda pemandu bagi GrabCar atau Uber, anda dinasihatkan agar mengambil kedua-dua polisi tambahan ini. Malah polisi tambahan ini diwajibkan ke atas anda jika anda ingin memandu ke Singapura.

 

Car wrecked beyond repair? Not covered.

Car wrecked beyond repair? Not covered.

 

No. 2: Kerosakan total – tidak dapat dibaik-pulih

Kebanyakan antara kita membeli kereta dengan pinjaman bank. Tetapi tahukah anda, jika anda berkemalangan dan kereta anda rosak teruk yang tidak lagi dapat dibaiki, pihak insurans tidak akan menanggung baki pinjaman anda. Ia hanya akan bayar pampasan sebanyak mana nilai kereta anda pada harga pasaran. Kebiasaannya jumlah ini lebih rendah dari baki pinjaman kerana 2 faktor iaitu kadar susut nilai kenderaan dan kadar bunga yang dikenakan oleh pihak bank. Oleh sabab itu, pastikan anda melindungi kenderaan anda dengan jumlah yang mencukupi.

 

motor insurance won't cover

Injured during an accident? Not covered.

 

No. 1: Kecederaan dan kematian diri

Ramai sebenarnya yang tidak tahu tentang ini. Sebenarnya polisi kenderaan anda tidak melindungi diri anda dari kecederaan ataupun kematian. Jika kemalangan disebabkan oleh orang lain, polisinya akan membayar pampasan kepada anda ke atas kecederaan diri anda. Tetapi jika anda yang menyebabkan kemalangan, harap-harap anda ada simpanan yang secukupnya untuk bayar kos perubatan, kerana memang polisi kenderaan tidak akan membayar pampasan. Kerana inilah kami sentiasa ingatkan rakyat Malaysia agar membeli insurans atau takaful perubatan. Terutama sekali kerana kos perubatan yang semakin melonjak sekarang ini.

 

Fahami jenis-jenis polisi kenderaan di Malaysia di sini dan apa pula bahayanya terkurang insurans?

Hendak dapatkan khidmat nasihat pakar insurans dan takaful? Dapatkan mereka di sini.