Bilakah kali terakhir anda pergi bercuti bersama keluarga? Percutian keluarga telah terbukti baik untuk kesihatan mental anda kerana ia membantu anda berehat dan berasa lebih gembira. Tahukah anda sejak 1 April tahun ini, Malaysia telah beralih ke fasa endemik Covid-19? Semua sekatan perjalanan kini ditarik balik dan anda mempunyai kebebasan untuk pergi bercuti bersama keluarga. Ini adalah berita baik untuk rakyat Malaysia terutamanya sejak PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) yang tidak berkesudahan berkuat kuasa sepanjang 2 tahun lepas. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda senarai insurans perjalanan yang boleh anda beli sebelum anda pergi bercuti keluarga anda yang seterusnya.

Apakah insurans perjalanan?

Insurans perjalanan adalah sejenis perlindungan insurans. Anda boleh membelinya untuk melindungi anda dan keluarga anda daripada kerugian kewangan seperti kehilangan penerbangan anda kerana kelewatan, kehilangan bagasi anda di lapangan terbang dan banyak lagi. Selain itu, insurans perjalanan juga memberi pampasan kepada anda untuk sebarang perbelanjaan perubatan sepanjang tempoh perjalanan anda. Insurans perjalanan adalah bayaran sekali sahaja dan anda membelinya hanya untuk tempoh percutian keluarga anda.

#1

Insurans Perjalanan Terbaik Untuk Keluarga

Beli Sekarang di AXA Malaysia

Mengapa insurans perjalanan penting untuk keluarga?

Apabila anda melancong bersama keluarga, anda perlu bersedia untuk pelbagai situasi. Berikut adalah antara beberapa sebab mengapa insurans perjalanan penting jika anda melancong bersama keluarga.

 1. Mejatuh sakit:
  Ini adalah risiko paling biasa yang perlu anda sediakan. Apabila melancong, terutamanya di luar negara anda dan keluarga berisiko jatuh sakit. Ada kalanya anda melawat negara yang iklim dan cuaca berbeza dengan negara asal anda. Anda akan berisiko diserang selsema atau demam akibat perubahan suhu. Sebagai contoh, jika anda melancong ke Australia, anda perlu bersedia untuk suhu sejuk. Suhu boleh turun sehingga -23 darjah apabila salji turun pada bulan Julai dan Ogos. Jika badan anda tidak biasa dengan suhu rendah, anda akan jatuh sakit. Mendapatkan rawatan perubatan di negara lain boleh menjadi sangat mahal. Sebagai contoh, jika anda melawat Australia, kadar pertukaran mata wang adalah 3 kali lebih tinggi daripada Malaysia. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai perlindungan perubatan yang tinggi apabila anda membeli insurans perjalanan.
 2. Risiko Pembatalan:
  Pembatalan adalah penting terutamanya jika anda melancong bersama keluarga. Apabila anda mengembara sebagai keluarga, terdapat ramai orang yang terlibat dalam perjalanan yang boleh menyebabkan pembatalan perjalanan. Lebih-lebih lagi jika anda melancong dengan anak-anak, terdapat peluang yang lebih tinggi untuk mereka atau orang lain menjatuh sakit tanpa diduga dan tidak dapat pergi bercuti. Oleh itu, ia adalah penting untuk memilih insurans perjalanan yang menawarkan bayaran jika anda memutuskan untuk membatalkan percutian keluarga anda. Tanpa ini, anda akan kehilangan semua wang anda jika anda memutuskan untuk membatalkan percutian anda.
 3. Liputan Covid:
  Pada masa Covid-19, terdapat peluang yang sangat tinggi untuk anda dijangkiti virus tersebut semasa percutian anda. Jika anda jatuh sakit dan mendapat sebarang simptom Covid-19, anda perlu mendapatkan rawatan di hospital. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mungkin terdapat negara di mana kadar pertukaran mata wang adalah sangat tinggi dan anda tidak akan mampu untuk mendapatkan rawatan perubatan. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai pelan insurans perjalanan yang mempunyai perlindungan Covid-19.

Syarikat manakah yang menawarkan insurans perjalanan untuk keluarga?

Syarikat yang boleh anda bandingkan insurans perjalanan untuk keluarga:

#CompanyUser RatingProduct NameWebpage friendliness
1Allianz
Buy Online

(916 reviews)
Travel EasyVERY EASY
2AXA Affin
Buy Online

(233 reviews)
Smart TravellerVERY EASY
3Etiqa Takaful
Buy Online

(2,514 reviews)
TripCare 360 (Takaful)VERY EASY
4Berjaya Sompo
Buy Online

(167 reviews)
Travel Safe Plans A,B,CVERY EASY
5Tokio Marine
Buy Online

(243 reviews)
Travel PartnerVERY EASY
6Tune Insurance
Buy Online

(88 reviews)
Travel EasyVERY EASY
7AIG Malaysia
Buy Online

(220 reviews)
Starter, Basic, Standard, DeluxeEASY

Insurans perjalanan manakah yang paling murah?

Kami melihat sekilas harga untuk sampel perjalanan 7 malam ke Australia untuk keluarga 4 pengembara (2 dewasa, 2 kanak-kanak). Tangkapan skrin di bawah menunjukkan harga akhir dengan ‘duti setem’ dan rebat disertakan.

Berikut adalah keputusannya:

Apabila membeli sesuatu, sebagai rakyat Malaysia kita selalu ingin tahu pilihan yang paling murah. Kami tidak mahu membayar lebih jika kami boleh mendapatkan sesuatu dengan harga yang lebih murah. Di bawah ialah jadual yang menunjukkan harga (rendah hingga tertinggi) insurans perjalanan untuk perjalanan 7 hari ke Australia dengan 2 dewasa dan 2 kanak-kanak.

Nota: Semua pelan mempunyai liputan Covid-19 (sama ada sebagai tambahan atau inklusif)

RankingCompanyProduct NameMedical CoverageCancellation ReimbursementCovid CoverageFinal Price
1Tokio MarineTokio Marine Explorer Basic P100RM100,000 per personN/AIncludedRM89.50
2AXAAXA TravelOnline VIPRM900,000 per familyRM60,000 per familyAdd-OnRM146.12
3Berjaya SompoTravel Care Elite BRM300,000 per personRM15,000 per personIncludedRM172.00
4AllianzAllianz Travel Easy Plan ARM200,000 per personRM25,000 per personN/ARM196.00
5TuneTravel Covid PlusRM300,000 per personRM5,000 per personIncludedRM196.75
6EtiqaTripcare 360 Takaful (Gold)RM300,000 per personRM15,000 per personAdd-OnRM311.35
7AIGAIG Travel BasicRM250,000 per personRM7,000 per personIncludedRM478.00

Seperti yang anda lihat, pilihan yang paling murah ialah Tokio Marine yang berharga RM89.50 untuk perjalanan ke Australia selama 7 hari bersama 2 dewasa dan 2 kanak-kanak. Yang paling mahal dalam senarai ialah AIG berharga RM478. Membandingkan yang paling murah dan paling mahal, anda menjimatkan RM388.50 apabila anda membeli dari Tokio Marine. Jika anda membeli dari AIG, anda membayar lebih daripada 5 kali ganda lebih tinggi berbanding Tokio Marine.

Adakah Lebih Murah = Lebih Baik?

Jawapan yang jelas ialah Tidak. Apabila ia berkaitan dengan insurans, insurans termurah tidak semestinya Insurans Perjalanan Terbaik untuk keluarga anda. Soalan yang lebih baik untuk ditanya ialah “Insurans Perjalanan manakah yang TERBAIK untuk keluarga saya?”. Jika kita melihat perlindungan untuk Perbelanjaan Perubatan dan Pembayaran Balik Pembatalan, kita akan mendapati Tokio Marine hanya menanggung Perbelanjaan Perubatan sebanyak RM 100,000 seorang berbanding AXA yang merangkumi Perbelanjaan Perubatan sehingga RM 900,000 bagi setiap keluarga. Perbezaan itu sangat besar! Selain itu, AXA juga meliputi Pembayaran Balik Pembatalan sehingga RM60,000 manakala Tokio Marine tidak menawarkannya.

 CompanyProduct NameMedical CoverageCancellation ReimbursementCovid CoverageFinal Price
CheapestTokio MarineTokio Marine Explorer Basic P100RM100,000 per personN/AIncludedRM89.50
Most ExpensiveAIGAIG Travel BasicRM250,000 per personRM7,000 per personIncludedRM478.00

Insurans Perjalanan manakah yang Terbaik untuk Keluarga?

Jika harga bukan cara yang betul untuk mencari Insurans Perjalanan Terbaik, bagaimana anda mencarinya? Ia sebenarnya bergantung kepada anda dan kriteria pemilihan mana yang penting untuk anda. Di bawah, kami akan menunjukkan beberapa kriteria pemilihan tentang bagaimana anda boleh mencari insurans perjalanan yang TERBAIK untuk keluarga anda.

1. Liputan Perubatan yang Tinggi

Ia sentiasa penting untuk mempunyai perlindungan perubatan tertinggi yang mungkin. Mengapa? Kerana menjatuh sakit semasa anda berada di luar negara adalah risiko paling biasa yang anda perlu bersedia, terutamanya jika anda melancong dengan anak-anak. Kanak-kanak biasanya berisiko lebih tinggi untuk jatuh sakit berbanding orang dewasa. Apabila ahli dalam keluarga anda sakit, mendapatkan rawatan perubatan boleh menjadi sangat mahal, terutamanya di negara lain. Sebagai contoh, jika anda sedang melawat Australia, kadar pertukaran mata wang adalah lebih daripada 3 kali lebih tinggi daripada Malaysia. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai perlindungan perubatan yang tinggi apabila anda membeli insurans perjalanan.

Kriteria Pemilihan: Perlindungan perubatan mestilah RM 300,000 atau lebih tinggi.

2. Bayaran Balik Pembatalan Tinggi

Adalah amat penting untuk anda mempunyai pembayaran balik pembatalan yang tinggi. Apabila anda mengembara sebagai keluarga, terdapat ramai orang yang terlibat dalam perjalanan yang boleh menyebabkan pembatalan perjalanan. Terdapat peluang yang lebih tinggi untuk mereka atau orang lain mendapat sakit yang tidak dijangka dan tidak dapat pergi bercuti. Oleh itu, ia adalah penting untuk memilih insurans perjalanan yang menawarkan untuk membayar jumlah yang tinggi jika anda memutuskan untuk membatalkan percutian keluarga anda. Tanpa ini, anda akan kehilangan semua wang anda jika anda memutuskan untuk membatalkan percutian anda.

Kriteria Pemilihan: Bayaran balik pembatalan mestilah RM 15,000 atau lebih tinggi.

3. Liputan Covid-19

Perlindungan Covid-19 adalah wajib jika anda melancong bersama keluarga, terutamanya memandangkan wabak itu masih berterusan di banyak negara. Pada masa Covid-19, terdapat peluang yang sangat tinggi untuk mana-mana ahli keluarga anda dijangkiti virus semasa bercuti. Jika sesiapa jatuh sakit dan mendapat sebarang simptom Covid-19, anda perlu mendapatkan rawatan di hospital. Seperti yang dinyatakan sebelum ini, mungkin terdapat negara yang kadar pertukaran mata wangnya sangat tinggi dan anda tidak akan mampu untuk membayar rawatan perubatan jika tiada perlindungan Covid. Itulah sebabnya penting untuk mempunyai pelan insurans perjalanan yang mempunyai perlindungan Covid-19.

3 Teratas: Insurans Perjalanan Terbaik Untuk Keluarga

Jadual di bawah menunjukkan 3 syarikat teratas untuk insurans perjalanan keluarga pada tahun 2022. Dalam memilih 3 syarikat Insurans Terbaik, kami memastikan rancangan tersebut memenuhi kriteria pemilihan kami:

 1. Mempunyai perlindungan perubatan RM300,000 atau lebih tinggi
 2. Mempunyai pembayaran balik pembatalan sebanyak RM15,000 atau lebih tinggi
 3. Mempunyai perlindungan Covid-19 disertakan atau tersedia sebagai tambahan.

RankingCompanyProduct NameMedical CoverageCancellation ReimbursementCovid CoverageFinal Price
1AXAAXA TravelOnline VIPRM900,000 per familyRM60,000 per familyAdd-OnRM146.12
2Berjaya SompoTravel Care Elite BRM300,000 per personRM15,000 per personIncludedRM172.00
3EtiqaTripcare 360 Takaful (Gold)RM300,000 per personRM15,000 per personAdd-OnRM311.35
Not Qualified AIGAIG Travel BasicRM250,000 per personRM7,000 per personIncludedRM478.00
Not Qualified TuneTravel Covid PlusRM300,000 per personRM5,000 per personIncludedRM196.75
Not Qualified AllianzAllianz Travel Easy Plan ARM200,000 per personRM25,000 per personN/ARM196.00
Not Qualified Tokio MarineTokio Marine Explorer Basic P100RM100,000 per personN/AIncludedRM89.50

Seperti yang anda lihat, pemenangnya ialah AXA TravelOnline VIP yang menawarkan perlindungan perubatan sehingga RM900,000, sehingga RM60,000 untuk pembayaran balik pembatalan dan pilihan untuk mendapatkan perlindungan Covid-19 sebagai tambahan.

Insurans perjalanan kedua terbaik untuk keluarga ialah Berjaya Sompo Travel Care Elite B yang menawarkan perlindungan perubatan sehingga RM300,000, sehingga RM15,000 untuk pembayaran balik pembatalan dan termasuk perlindungan Covid-19.

Insurans perjalanan ketiga terbaik untuk keluarga ialah Etiqa Tripcare 360 ​​Takaful (Emas) yang menawarkan perlindungan perubatan sehingga RM300,000, sehingga RM15,000 untuk pembayaran balik pembatalan dan pilihan untuk memiliki perlindungan Covid-19 sebagai tambahan.

#1

Insurans Perjalanan Terbaik Untuk Keluarga

Beli Sekarang di AXA Malaysia

Sebab Hilang Kelayakan

 CompanyProduct NameMedical CoverageCancellation ReimbursementCovid CoverageFinal Price
DISQUALIFIED AIGAIG Travel BasicRM250,000 per personRM7,000 per personIncludedRM478.00
DISQUALIFIED TuneTravel Covid PlusRM300,000 per personRM5,000 per personIncludedRM196.75
DISQUALIFIED AllianzAllianz Travel Easy Plan ARM200,000 per personRM25,000 per personN/ARM196.00
DISQUALIFIED Tokio MarineTokio Marine Explorer Basic P100RM100,000 per personN/AIncludedRM89.50

Seperti yang anda boleh lihat dari jadual di atas, ini adalah 4 syarikat yang HILANG KELAYAKAN daripada senarai 3 Teratas Insurans Perjalanan Untuk Keluarga. Sebab-sebabnya adalah seperti di bawah:

AIG Travel Basic

 • Tidak memenuhi harga minimum pada kriteria pemilihan untuk perlindungan perubatan
 • Tidak memenuhi harga minimum pada kriteria pemilihan untuk pembayaran balik pembatalan

Tune Travel Care Covid Plus

 • Tidak memenuhi harga minimum pada kriteria pemilihan untuk pembayaran balik pembatalan

Allianz Travel Easy Plan A

 • Tidak memenuhi harga minimum pada kriteria pemilihan untuk perlindungan perubatan
 • Tidak memenuhi harga minimum pada kriteria pemilihan untuk pembayaran balik pembatalan -Tiada perlindungan Covid-19 tersedia.

Tokio Marine Explorer Basic P100

 • Tidak memenuhi harga minimum pada kriteria pemilihan untuk perlindungan perubatan
 • Tiada pembayaran balik pembatalan tersedia

Kesimpulan: Insurans Perjalanan Terbaik Untuk Keluarga pada 2022

Jika anda inginkan insurans perjalanan TERBAIK untuk keluarga anda, dapatkan AXA TravelOnline VIP. Seperti yang dilihat di atas, ini adalah pilihan terbaik yang anda boleh dapatkan untuk melindungi anda dan keluarga anda semasa percutian keluarga.