Mengenai hospital yang lebih murah di Malaysia, hospital kerajaan menawarkan rawatan perubatan yang paling murah. Ini kerana penjagaan kesihatan awam di Malaysia disubsidi oleh kerajaan. Walau bagaimanapun, hospital swasta sebaliknya lebih mahal daripada hospital sejawatannya hanya kerana perkhidmatan berkualiti tinggi yang mereka sediakan.

Lebih-lebih lagi, ini tidak bermakna bahawa perkhidmatan yang disediakan oleh hospital kerajaan tidak berkualiti berbanding rakan sejawatannya. Tetapi, perkhidmatan seperti perkhidmatan pesakit dan penjagaan pelanggan lebih memuaskan di hospital swasta.

Walau bagaimanapun,  penambahbaikan dalam menyampaikan perkhidmatan yang lebih berkualiti telah meningkat di hospital kerajaan Malaysia.

Dari segi ekonomi, permintaan akan meningkat apabila kos rendah. Dalam kes ini, sentiasa terdapat sejumlah besar pesakit di hospital kerajaan untuk dirawat. Ini menyukarkan untuk memberikan perhatian khusus kepada pesakit berbanding dengan hospital swasta.

Oleh itu, penulisan ini menyenaraikan sepuluh hospital kerajaan terbaik di Malaysia berdasarkan ulasan yang diberikan oleh rakyat Malaysia yang pernah mengalami perkhidmatan hospital. Kami menggabungkan penilaian media sosial yang berbeza seperti Peta Google untuk membuat penilaian keseluruhan. Di samping itu, hospital Kerajaan dengan kurang daripada 40 ulasan tidak dipertimbangkan dalam senarai, untuk memastikan bahawa pendapat yang mencukupi tersedia untuk menjadikan penarafan itu berbaloi.

Kedudukan 10 Hospital Kerajaan Terbaik di Malaysia

Rank2018 RankNameRatingBedsCityStatesLink
1
-
Queen Elizabeth Hospital
3.9779Kota KinabaluSabahwebpage
2
1
Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah3.9504Kota KinabaluSabahwebpage
3
4
Hospital Raja Perempuan Zainab II3.9920Kota BharuKelantanwebpage
4
7
Hospital Sultanah Nora Ismail3.9314Batu PahatJohorwebpage
5
-
Hospital Sultan Abdul Halim3.8498Sungai PetaniKedahwebpage
6
-
Hospital Sultanah Bahiyah3.7923Alor SetarKedahwebpage
7
-
Hospital Kuala Lumpur3.62,300Kuala LumpurKuala Lumpurwebpage
8
-
Hospital Taiping3.6608TaipingPerakwebpage
9
-
Sultanah Fatimah Specialist Hospital3.6550MuarJohorwebpage
10
6
Hospital Sibu3.6534SibuSarawakwebpage

 • Ulasan (2021): 3.9
 • Lokasi: Kota Kinabalu, Sabah

Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu, Sabah, adalah hospital utama di bandar ini dan negeri. Hospital Queen Elizabeth akan menjadi pusat kecemerlangan dalam menyediakan perkhidmatan perubatan, latihan, dan penyelidikan yang berkualiti dan komprehensif yang dijalankan oleh kakitangan profesional, cekap dan prihatin yang menekankan maruah manusia.

Hospital Queen Elizabeth di Kota Kinabalu menduduki tempat pertama dengan penarafan 3.9 dan jumlah ulasan sebanyak 250.


 • Ulasan (2021): 3.9
 • Lokasi: Kota Kinabalu, Sabah

Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah ialah sebuah hospital kerajaan yang terletak di Likas, Kota Kinabalu. Hospital ini khas untuk wanita dan kanak-kanak. Ia merupakan hospital 504 katil dan ia menyediakan perkhidmatan klinikal seperti Katering dan Dietetik, Obstetrik dan Ginekologi, Onkologi & Radioterapi, Anestesiologi, Unit Kecemasan, Jabatan Farmasi, Pediatrik, Pembedahan Pediatrik dan Pembedahan Pergigian Pediatrik. Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah menduduki tempat ke-2 dengan penarafan 3.9 dan jumlah ulasan sebanyak 159.


 • Ulasan (2021): 3.9
 • Lokasi: Kota Bharu, Kelantan

Hospital Raja Perempuan Zainab II merupakan salah sebuah hospital Am tertua di Malaysia. Ia ditubuhkan pada tahun 1920, Kota Bharu. Hospital Raja Perempuan Zainab II terletak di pinggir bandar Kota Bharu. Bangunannya juga merupakan Majlis Perbandaran Kota Bharu. Ia mempunyai 35 wad dengan jumlah 920 katil. Ia mempunyai penilaian purata 3.9 menjadikannya nombor 3 dalam senarai kami, dengan jumlah ulasan sebanyak 157.


 • Ulasan (2021): 3.9
 • Lokasi: Batu Pahat, Johor

Hospital Sultanah Nora Ismail yang biasa dikenali sebagai hospital Batu Pahat merupakan sebuah hospital pelbagai kepakaran kerajaan. Ia terletak di batu pahat, Johor. Hospital Sultanah Nora Ismail komited terhadap kecemerlangan perkhidmatan penjagaan pesakit luar dan dalam. Ia mempunyai 314 katil hospital secara keseluruhan. Hospital Sultanah Nora Ismail menduduki tempat ke-4 dengan penarafan purata 3.9 dan jumlah ulasan sebanyak 147.


 • Ulasan (2021): 3.8
 • Lokasi: Sungai Petani, Kedah

Hospital Sultan Abdul Halim ialah hospital kerajaan yang menyediakan perkhidmatan rawatan perubatan, pemulihan dan pencegahan yang berkualiti, cekap dan berkesan. Ia juga menyediakan penjagaan pakar sekunder kepada pesakit, menyediakan perkhidmatan pesakit dalam serta penjagaan harian. Hospital Sultan Abdul Halim menduduki tempat ke-5 dengan penarafan purata 3.8 dan jumlah ulasan sebanyak 185.


 • Ulasan (2021): 3.7
 • Lokasi: Alor Setar, Kedah

Hospital Sultanah Bahiyah mula beroperasi di kompleks hospital moden dan cantik itu selepas pemindahan lengkap dan menggantikan Hospital Alor Setar. Hospital itu melaksanakan Sistem Maklumat Hospital Jumlah (THIS) dalam talian, sekali gus menjamin perkhidmatan berkualiti tinggi. Kemudahan di sini termasuk 12 Teater Operasi, 6 Bilik Gerakan Jagaan Harian, dan 13 Bilik Bersalin. Hospital Sultanah Bahiyah menduduki tempat ke-6 dengan penarafan purata 3.7 dan jumlah ulasan sebanyak 212.


 • Ulasan (2021): 3.6
 • Lokasi: Kuala Lumpur

Hospital Kuala Lumpur atau lebih dikenali sebagai HKL (Hospital Kuala Lumpur) mempunyai 53 jabatan dan unit yang berbeza. Ini termasuk jabatan pentadbiran & kewangan, jabatan farmaseutikal, latihan dan penyelidikan, 28 jabatan klinikal, dan 12 perkhidmatan sokongan klinikal. Hospital Kuala Lumpur berada di kedudukan ke-7 dengan penarafan purata 3.6 dan jumlah ulasan sebanyak 522.


 • Ulasan (2021): 3.6
 • Lokasi: Taiping, Perak

Hospital Taiping, dahulunya dikenali sebagai Hospital Yong Wah, merupakan salah satu hospital pertama di Malaysia. Ia adalah salah satu hospital terbesar di Malaysia, terletak di Jalan Taming Sari berhampiran pusat bandar komersial, dan yang kedua terbesar di negeri Perak. Hospital Taiping menduduki tempat ke-8 dalam senarai kami dengan penarafan purata 3.6 dan jumlah ulasan sebanyak 163.


 • Ulasan (2021): 3.6
 • Lokasi: Muar, Johor

Hospital Pakar Sultanah Fatimah menyediakan perkhidmatan pemulihan yang cekap, berkualiti tinggi dan berkesan kepada pesakit luar dan pesakit dalam yang memerlukan rawatan untuk menyelamatkan nyawa dan melegakan sakit untuk mencapai pemulihan awal dan maksimum. Hospital Pakar Sultanah Fatimah berada di kedudukan ke-9 dengan penarafan purata 3.6 dan jumlah ulasan sebanyak 122.


 • Ulasan (2021): 3.6
 • Lokasi: Sibu, Sarawak

Hospital Sibu adalah hospital kedua terbesar di negeri Sarawak selepas hospital besar Sarawak. Ia merupakan pusat rujukan kedua untuk lapan hospital daerah yang terletak di wilayah tengah Sarawak. Selain itu, kes kecemasan dari hospital Bintulu juga dirujuk ke Hospital Sibu. Ia mempunyai 534 katil hospital. Hospital ini menyediakan pelbagai pengkhususan termasuk Perubatan Dalaman, Pembedahan, Ortopedik, Obstetrik dan Ginekologi, Pediatrik, Perubatan Kecemasan, Oftalmologi, Telinga Hidung dan Tekak, Radiologi, Pembedahan Saraf, Rheumatologi, Psikiatri, dan perkhidmatan Anestetik. Ia menduduki tempat ke-10 dalam senarai kami dengan penilaian purata 3.6 dan jumlah ulasan sebanyak 109.

Ringkasan – 10 Hospital Kerajaan Terbaik di Malaysia 2021

Ini menamatkan senarai 10 hospital kerajaan teratas kami di Malaysia. Adakah kami terlepas mana-mana hospital atau adakah anda mempunyai maklum balas tentang senarai kami? Kami suka mendengar daripada anda. Tinggalkan kami komen di bawah.

 1. Queen Elizabeth Hospital (Kota Kinabalu, Sabah)
 2. Hospital Wanita Dan Kanak-Kanak Sabah
 3. Hospital Raja Perempuan Zainab II
 4. Hospital Sultanah Nora Ismail
 5. Hospital Sultan Abdul Halim
 6. Hospital Sultanah Bahiyah
 7. Hospital Kuala Lumpur
 8. Hospital Taiping
 9. Sultanah Fatimah Specialist Hospital
 10. Hospital Sibu

Other Articles